Do Trevíru na festival, 
ale i za nákupy či vínem

Do Trevíru na festival,
ale i za nákupy či vínem

2. 7. 2012

Tradiční festival Chléb a hry se letos koná v německém Trevíru v termínu 31. 8. – 2. 9. 2012. Svět starého Říma zaplaví celé město, k hlavním atrakcím patří představení v duchu gladiátorských zápasů v unikátním prostředí původního římského amfiteátru. Letos je na programu produkce s názvem “Herkules a síly zla”.

Trevírský amfiteátr, vybudovaný okolo roku 100 n. l., je situován mimo centrum města. Jeho tříúrovňové hlediště mohlo pojmout až 20 000 diváků, kteří se zde až do 4. století pravidelně scházeli k oblíbené kratochvíli - sledování krvavých gladiátorských zápasů. Tato dávná tradice každoročně ožívá na konci léta, kdy město pořádá světově unikátní festival nazvaný "Chléb a hry".

I v rámci letošního ročníku se mohou návštěvníci těšit na směs zábavy a atletiky. Představení v amfiteátru věrně kopírují někdejší utkání podle nejnovějších historických důkazů a kromě boje s rozličnými zbraněmi zahrnují také box a řecko-římský zápas. Letos diváci uvidí představení s názvem “Herkules a síly zla”. V rámci doprovodného programu mohou návštěvníci v různých částech města potkat kromě Římanů i Kelty, Germány, bojechtivé legionáře, řemeslníky a hudebníky. Mohou také zavítat do některé z taveren a ochutnat římské jídlo a pití.

Trevír – římské památky a dobré víno

Milovníci starořímských památek si v Trevíru přijdou na své. Tomuto nejstaršímu městu Německa se přezdívalo „Roma sekunda“ neboli druhý Řím. Může se chlubit mnoha římskými architektonickými skvosty, z nichž hned několik je součástí světového dědictví UNESCO. Za všechny lze uvést monumentální Černou bránu, přepychové Císařské lázně nebo dosud funkční Římský most.

Érou starého Říma se nechali inspirovat také v jedné z nejvyhledávanějších restaurací města Zum Domstein (Hauptmarkt 5, www.domstein.de). Místní šéfkuchař připravuje římské speciality podle nejslavnějšího kuchaře a gurmána vlády císaře Tiberia, Marka Gavia Apicia. Můžete si pochutnat například na koktejlu připraveném z vína, medu a koření, klobásek s piniovými oříšky a zelenými fazolkami, šunkou s mandlemi, fíky a myrtou nebo na jehněčím na víně s bylinkami a datlemi, na rybách i zvěřině. Cena menu začíná na 20 Eurech.

Kromě fascinující architektury láká Trevír i dobrým vínem. Vinice v okolní půvabné krajině lemují řeky Mosela, Sára, Ruwer a Sûre. Oblíbenými odrůdami jsou např. moselské rulandské modré nebo ryzlink. Díky tomu patří mezi populární trevírské kulturní akce i vinařské a gurmánské festivaly. Více na http://www.trier-info.de.

Nákupy

Přestože je Trevír nejstarším německým městem, v místních ulicích bez problémů narazíte na nejnovější módu. Skloubit kulturu s nákupy je velmi snadné – pěší zóna lemovaná obchody začíná hned vedle Černé brány a táhne se přes hlavní náměstí až do jižní části města. Narazíte zde na nákupní centra, stejně jako na malé specializované butiky.

Virtuální nakupovací průvodce v němčině, angličtině i francouzštine poskytne předem detaily o jednotlivých obchodech. Více informací na www.einkaufserlebnis-trier.de.

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.