Itálie má řadu lákadel - moře,
hory, památky, gastronomii

Itálie má řadu lákadel - moře,
hory, památky, gastronomii

2. 7. 2012

Nepokoje v části Egypta, ekonomická situace v Řecku, zemětřesení v Itálii. Jak tyto události ovlivňují prodeje zájezdů do těchto zemí? Podle Martina Cicaly z cestovní kanceláře Cicala, specializující se na Itálii, odrazují klienty zejména bulvární média, která situaci zbytečně nafukují a zkreslují.

Oblast Modeny postihlo v květnu zemětřesení. Jak reagovali na tuto událost vaši klienti?

Před zemětřesením jsme letos zaznamenali zvýšený zájem turistů o Itálii, ovšem pak nastal dramatický dočasný pokles poptávek. Bohužel, bulvární novináři využili situace k zaplnění stránek novin bulvárními titulky, které turisty od cesty do Itálie odradily. Články doplnili ilustrační mapkou, která označovala jako nebezpečnou oblast od rakouských hranic po Řím a od Toskánska po Anconu, tedy nejméně celý kraj Emilia Romagna. Tyto poplašné zprávy pak poškozují dané regiony a bohužel dochází i k dramatickým poklesům prodeje a mnoha bezdůvodným stornům způsobených nepřesnými a zkreslujícími informacemi. I proto chápu ostatní cestovní kanceláře, specializující se na jiné oblasti, jak je těžké se bránit podobným poplašným zprávám a nepravdivým informacím. (Řecko, Egypt apod.). Dnes se již naštěstí situace opět prodeje vrátily do obvyklých čísel.

Co je podle Vás na Itálii nejvíce přitažlivé? Příroda, památky, lidé, gastronomie?
Itálie táhne turisty z mnoha důvodů. Prvním je příroda a hlavně moře a hory. A dále blízkost destinací. V kombinaci levné ceny a možnosti dojet do místa dovolené pohodlně vlastním autem dělá z Itálie jednu z nejoblíbenějších destinací. Ale to by nebylo vše, co by turisty přitahovalo. Máme velké procento stálých klientů, kteří se vrací do Itálie právě za gastronomií a výbornými službami pro turisty! Itálie umí turistům jít vstříc, jak je to jen možné.

Vaše cestovní kancelář nabízí zájezdy do Itálie již více než dvacet let. Jak se za tu dobu změnila nabídka turistům?
Nemyslím si, že došlo k výrazným změnám. Itálie má více jak stoletou turistickou historii a výkyvy při velkém boomu mají dávno za sebou. Tradice cestovního ruchu nese sebou například skoro neměnné cenové podmínky zahrnující jen malou inflaci. Servis a nabídka jsou stále na vysoké úrovni, kvalita služeb neklesá. Hotely a residence procházejí po určité době pravidelnou rekonstrukcí. Jediné odvětví, které prošlo obrovským rozmachem, je letecká doprava. Italové jakoby dlouhá léta zapomínali na letecké spoje ze zemí bývalého východního bloku. I v tomto sektoru došlo (mnohdy pod tlakem českých CK a českých leteckých společností, které začaly organizovat přímé lety) k velkým změnám. Dnes již máme mnoho levných přímých letů, které umožnily cestovat do Itálie i těm turistů, kteří o vlastní a autobusové dopravě nechtějí ani slyšet. Přímé letecké spoje jsou do Venezie, Firenze, Rimini, Calabrie, Sicílie, na Ischii, Sardinii a samozřejmě do měst jako Milano a Řím. Snad nám chybí větší servis v oblasti moderních technologií. V tom je Itálie pozadu a jen pomalu zajišťují pro klienty např. WiFi připojení k internetu, které je pro turisty mnohdy klíčové při výběru dovolené.

O které destinace je v posledních letech mezi Čechy největší zájem?
Rozdělit se to musí na dvě části - co se nejvíce prodává a podle toho, kam by rádi lidé cestovali. Oblasti s největší prodejností jsou lokality Bibione, Bibione Pineda, Caorle, Caorle Altanea, Rosolina Mare, Eraclea Mare, Rimini a Abruzza (např. Pineto) a Marche (např. Lido San Tommas). Tedy lokality severního Jadranu. Důvodem je již zmíněný fantastický servis, vhodné pláže pro rodiny s dětmi, nízké ceny a snadná dostupnost vlastním vozem. Ti, kteří s rodinami navštívili tyto destinace, nemají důvod se tam nevracet. Mají opravdu skvělé podmínky (cena, gastronomie, pláže, denní a večerní zábava) pro strávení rodinné dovolené. Dynamický nárůst mají však i destinace, kam létají levné přímé spoje.
Oblasti kam „by rádi cestovali“, tedy oblasti s vysokou poptávkou, ale menší prodejností, jsou místa  dražší, a to díky vyšší ceně letecké přepravy, trajektu, ale i vlastního ubytování. Těmito oblastmi jsou  Sardinie, Toskánsko, Calabrie a oblast Puglia (známé též pod názvem Apulie).

Které destinace doporučuje vaše cestovní kancelář a proč?
Naše kancelář žádné oblasti nedoporučuje! Pokud bychom doporučovali nějakou destinaci, pak tu, kde máme nakoupeny velké garance a tedy máme velkou snahu o prodej těchto předkoupených destinací. Ale touto cestou bychom nikdy nechtěli jít. Naše CK se naopak ptá nerozhodnutého klienta, jaká kritéria volí při výběru dovolené. Poté s každým nerozhodnutým klientem pracujeme individuálně a snažíme se mu najít nejoptimálnější variantu pobytu. Aby se nejen na dovolenou spokojený odebral, ale hlavně, aby se spokojený z dovolené vracel. I proto máme na našem webu výběr dle nejčastějších požadavků skrytých do přehledných piktogramů a do vyhledávače podle zadaných kritérii. V letošním roce jsme se rozhodli přidat další tři kritéria, která v masovém měřítku jsou mezi požadavky našich klientů. Takže si může klient vybrat sám podle zvolených kritérii nebo jsou mu nápomocni naši pracovníci. Námi nabízené destinace jsme navštívili, víme co nabízíme… Dost často dostáváme i otázky typu „Co byste doporučil Vy osobně, kam jezdíte Vy?“ Je to Rimini. Ale pokud bych měl přeci jen odpovědět na vaši otázku, tak pro rodiny s dětmi bych doporučil Bibione, Caorle Altanea a Rimini, pro milovníky přístrojového potápění, šnorchlování a přírodních krás by to byla Sardinie, Elba, Calabria, Sicílie  a poloostrov Gargano. Pro milovníky památek pak jakoukoliv destinaci, protože všude v Itálii je k vidění mnoho zajímavých pamětihodností.

Jaká místa či konkrétní hotely byste doporučil našim seniorským čtenářům? Kde by si mohli nejlépe odpočinout a kde zase poznat nejvíce zajímavostí - přírodních a kulturních památek?
Seniorům bychom mohli doporučit ostrov Ischia, jeho termální bazény jsou skvělým místem! Další oblíbenou destinací pro seniory je Bibione a okolí pro jejich pláže s pozvolným sestupem do moře a lákavá je blízkost památek Venezia, Verona, Aquilea, Trieste a další. Neméně zajímavé je mé oblíbené Rimini, kam dnes létají i přímé letecké spoje a v blízkosti je k shlédnutí např. San Marino. Giardini Naxos na Sicílii (i zde  létá přímý spoj) a jako poslední pak mimořádně klidná a příjemná Silvi Marina. Je to lázeňské městečko na úpatí hor, s velmi čistým mořem, o kterém mladí říkají „tady je takový klid, že to je snad jen letovisko pro seniory.“

Jsou lidé v seniorském věku vašimi častými klienty? Má vaše cestovní kancelář pro seniory nějaké speciální nabídky či slevy?
Ano, zajisté, senioři tvoří velkou část našich klientů! Někteří s námi jezdí již od roku 1990! A mnoho jich jezdilo se svými dětmi a dnes již se svými vnoučaty. Asi to není obvyklé, ale naše CK nejde cestou slev. Samozřejmě slevy za včasné objednání a slevy na 3. a 4. lůžkách v pokojích a slevy za dlouhodobé pobyty poskytujeme. Slevy obecně se však snažíme zohlednit do základních cen a udržet pokud možno tyto základní ceny na co možná nejnižší úrovni. Naše heslo není děti zdarma, senioři za 50 % ceny, ale „nejdůležitější je konečná celkově nízká cena a ne výše slev.“ V kolika případech je klient nalákán na osoby zdarma, a na velké slevy a v konečné fázi je celková cena vyšší než jiná konkurenční nabídka bez slev.

S Itálií je spojeno vedle kulturního bohatství také víno a kvalitní gastronomie. Přijdou si vaši klienti na své i v oblasti gastronomie? Máte nějaké speciální nabídky pro gurmány či milovníky vína?
Itálie má – alespoň pro mě - nejlepší gastronomii. Kterékoliv místo v Itálii od Bibione po Sicílii a zpět po Ligurii klienti navštíví, vždy budou mít možnost prožit skvělý gastronomický zážitek. Ať už to budou klienti v hotelích s polopenzí nebo klienti v apartmánech s možností docházení do blízkých restaurací. Ano máme i lokality, kde máme u našich pobytů doporučení a možnosti „výletů pro gurmány za gastronomii a vínem.“ 

cestovní kanceláře zájezd
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.