Věda podaná zajímavě i zábavně

Věda podaná zajímavě i zábavně

29. 5. 2015

Musím se otevřeně přiznat, že řada vědních oborů, zvláště pak přírodní vědy, mi říká dost málo. Ale když má sestra, která se narozdíl ode mne pohybuje v této rovině celkem s přehledem, projevila zájem navštívit Veletrh vědy ve veletržním areálu PVA EXPO Praha v Letňanech, nemusela mě ani moc přemlouvat. A už předem říkám, že svého rozhodnutí nelituji.

Jednalo se teprve o 1. ročník akce, která si vzala za úkol představit především mladé generaci, ale nejen jí, srozumitelnou formou vědu, výzkum i možnosti vzdělávání. Veletrh vědy probíhal ve dnech 21. - 23. 5. K jeho návštěvnosti jistě nemalou měrou přispěla i skutečnost, že vstup byl zdarma.

Veletrh zahrnoval panelové výstavy, prezentační stánky různých pracovišť Akademie věd, univerzit, vědeckých center a výzkumných organizací, dále pak promítání, přednášky, interaktivní exponáty a pokusy.

Na panelech se představilo jedno z největších světových středisek vědeckého výzkumu CERN, založené již v roce 1954, k jehož 21 členským státům patří i Česká republika. Hlavně pro mládež byla určena soutěžní výstavka Čeští vědci a vynálezy, kdy se k sobě mělo správně přiřadit vědce a jejich objevy. Neméně zajímavá byla i výstava fotografií pracovníků Akademie věd s názvem Věda fotogenická.

Hned vedle bylo instalováno Mobilní planetárium, umožňující naráz 20 mladým návštěvníkům zhlédnout zhruba 30-minutový vzdělávací film, hlavně o vesmíru. Návštěva byla zarezervována na časy daleko dopředu.

V malém sále budila velkou pozornost interaktivní výstava vědeckého centra ve Velké Británii, určená pro školy. Zde si mohli návštěvníci různého věku vyzkoušet na modelech různé příklady práce se světlem, polaroidy, zrcadly. Ve vedlejším sále se konaly odborné přednášky, avšak my jsme z nedostatku času žádnou z nich nenavštívily.

Největší ruch byl ve velkém sále, kde prezentovaly svou činnost již zmíněné vědecké celky. Ať to byla Akademie věd, která slaví již 125 let svého trvání, a její jednotlivé ústavy, nebo Kriminalistický ústav Policie ČR, Národní technické muzeum nebo Dům zahraniční spolupráce. Všichni sledovali především hlavní cíl, a to představit svou práci a získat nové mladé vědce. A způsob, jaký k tomu zvolili, byl opravdu atraktivní. U každého stanoviště byli informátoři, většinou vysokoškolští studenti a mladí pracovníci, kteří ochotně a zábavně vysvětlovali a předváděli. Všude byly k dispozici informační letáky a další propagační materiály.

Mohu říct, že i já sama jsem se na veletrhu lecčemu přiučila. Hlavně ale, když jsem viděla ty vysoce zaujaté a aktivní děti, které měly daleko k pouhému "vyřádění se", nabyla jsem dojmu, že to s naší mladou generací není zdaleka tak zlé, jak mnohdy slyšíme. Věda je život a ve vědě je budoucnost. Není pochyb, že se i Češi dokáží zapojit do vědeckých projektů, které neznají hranic.

věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.