Jízda králů poprvé v Praze

Jízda králů poprvé v Praze

1. 6. 2015

Jízda králů se v Praze představila vůbec poprvé letos 15. května. Byla součástí tradičních Svatojánských slavností na oslavu českého světce Jana Nepomuckého. Jízda králů je zapsána na seznamu UNESCO od roku 2011 jako mistrovské dílo ústního a nehmotného dědictví lidstva.

Do hlavního města přijely čtyři stovky krojovaných lidí ze slováckých obcí Hluk, Kunovice, Skoronic a Boršice u Blatné. Do Prahy dorazila i dvacítka jezdců s koňmi.

Příprava určitě nebyla jednoduchá. Krojovaní museli trénovat jízdu na koních. Museli se znovu nažehlit kroje, aby byly opravdu jako z cukru. I výroba růží na ozdobu koní zabrala hodně času. A co potom jenom oblékání krojů a vlastní zdobení koní!

Já jsem se čirou náhodou dostala i do zázemí Jízdy králů. Na druhém nádvoří Valdštejnského paláce byli koně ustájeni. Měli zde vodu z kašny a seno. I koně musí žrát a pít.  Odsud vycházeli na Hrad, kde se řadili do průvodu.Poutníci z moravských obcí byli součástí tohoto několikatisícového průvodu, který prošel z katedrály sv. Víta až na Karlův most.

Na Hradčanském náměstí z balkonu Arcibiskupského paláce kardinál Dominik Duka davu lidí i koním požehnal. Jezdci na koních měli důležitou roli - v průvodu jeli s kardinálem.

Obdivovala jsem malé dítě, které leželo několik hodin v malém žebřiňáčku. Dokonalé drncání na kočičích hlavách mu zjevně vyhovovalo. I děti v historických kočárcích byly spokojené. Ženy v košících nesly občerstvení. Krojovaní muži měli v ruce úzké „košíky", prý na lahve s vodu. No, nejsem si úplně jistá. Byl opravdu krásný květnový den! Žízeň byla veliká.

Všude se tancovalo, hrála cimbálová muzika, prostě bylo veselo.

Tuto atrakci tak v Praze vidělo tisíce lidí a nyní ji ve zkratce můžete viděti na fotografiích i vy.

V těchto dnech se bude Jízda králů opakovat ve většině zúčastněných obcích. Je to jejich dlouhodobá tradice, na kterou se všichni těší. Zde je odkaz: www.jizdakralu.cz

 

P.S.: Milí přátelé, tento článek jsem psala, když jsem ještě byla v Praze. Dnes je 1.června a já vás všechny zdravím již od moře z Hvaru. To internetové spojení je opravdu fantastické. Je možno být s přáteli, ať jste kdekoli na  zeměkouli. Tak se stavte! Těším se.

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.