Karel Šíp má Všechnopárty,
nejlepší českou talkshow

Karel Šíp má Všechnopárty,
nejlepší českou talkshow

1. 6. 2015

Karel Šíp patří mezi stálice české televizní obrazovky a showbyznysu vůbec. V posledních letech boduje díky výborné talkshow Všechnopárty ve veřejnoprávní televizi, předtím diváky lákal na Nově, psal scénky třeba Jiřině Bohdalové a na kontě má i řadu textů písniček. Šíp, který 1. června oslaví sedmdesátiny, je ale také náruživý sportovní fanoušek, své srdce dal tenisu a hlavně fotbalu. Fandí pražským Bohemians a svou tvář spojil i s mužstvem Amfory. 

Práci si dnes může Karel Šíp vybírat. „Dělám jen věci, které chci. Považuju za důležité, že mě nic nenutí dělat věci, které bych dělal nerad a musel je dělat jen z finančních důvodů,“ řekl v jednom rozhovoru. Vedle Všechnopárty, kde udivuje svoji pohotovou improvizací a kterou připravuje už deset let, občas poradí Karlu Gottovi s průvodním slovem či děkovnou řečí. „Mám práci, která mě baví. Mám rodinu, která je v pohodě. Nic víc vlastně ke štěstí nepotřebuju,“ tvrdí známý moderátor, který se nestydí za označení bavič. 

Rozený exhibicionista, ale…

Proslulosti dosáhl Karel Šíp hlavně díky vystupování před televizními kamerami. Začínal v Československé televizi s klipovým pořadem Hitšaráda, který moderoval spolu se skladatelem a svým dlouholetým spolupracovníkem Jaroslavem Uhlířem. Oba později bavili diváky v Galasuperšou nebo Šarádě až do začátku 90. let. Na obrazovku České televize se Šíp v roce 2005 vrátil, předtím slavil téměř deset let úspěchy na Nově jako protagonista talkshow Horoskopičiny, Skopičiny nebo Paškál. 

„Jsem asi rozenej exhibicionista, takže na jevišti se cejtím jako ryba ve vodě... Asi to bude nějaká úchylka,“ řekl někdejší televizní produkční. Sklony nejspíš zdědil po otci, náruživém ochotníkovi, který se po válce uchytil u profesionálního divadla nejprve v Teplicích a později v Ostravě. „Když mluvíte jinak než místní, tak jste černá ovce,“ vzpomínal Šíp na dětská léta. Narodil se v Praze krátce po konci války jako Karel Feuerfeil, v dobové atmosféře se ale celá rodina přejmenovala. 

Až před dvěma roky se přitom Šíp dozvěděl o svých kořenech, a to díky televiznímu pořadu Tajemství rodu. Jeho otec Karel Hugo zpočátku vyrůstal u pěstounů, k vlastní matce se vrátil až na prahu puberty. Byl totiž nemanželské dítě – a jak se ukázalo při natáčení, jeho otcem byl obchodník židovského původu Benno Bächer. Ten těsně před okupací stačil opustit Československo, po něm se podařilo uniknout i jeho synům. Teprve předloni tak Karel Šíp zjistil, že má v Americe dva strýčky. 

… v hospodě nejsem hlučný

Jako dítě díky otci přilnul k divadlu, nejprve statoval, pak hrál "štěky" a v patnácti letech dostal první velkou roli ve hře Vojín královny Madagaskaru. Slibnou hereckou kariéru ale vyměnil za filmovou průmyslovku a po vojně, kde hrál s bigbítovou kapelou Stíny, zamířil do televize. K práci produkčního přidal psaní scénářů a nakonec se objevil také na obrazovce. Podobně jako řada jiných komiků si ale i Šíp velmi nerad odnáší práci z jeviště. 

„Nemám rád, když po mně někdo chce, abych byl veselý a hlučný v hospodě... Netoužím lidi bavit za každou cenu, je to prostě moje práce. Rád si od ní taky odpočinu,“ posteskl si trochu nad osudem baviče Šíp, mimo jiné autor textu fotbalové hymny s refrénem "Už jsme tam, už jsme tam, český fotbal žije, vzhůru, vzhůru, vzhůru do Anglie," který napsal před památným Eurem 1996. Fotbal je vůbec jeho vášeň. Věnoval peníze na přežití Klokanů a mezi jeho oblíbené pořady patří seriál Okresní přebor. 

Tak, jako Šíp podědil umělecké sklony po otci, přenesly se tyto geny i na jeho mladšího syna. „Honzíka baví muzika, chodí na kytaru a řekl si ještě o piáno,“ svěřil se Šíp před dvěma lety o talentu potomka, kterého má se svou druhou manželkou, o tři desetiletí mladší Ivou. S tou se seznámil v roce 2001 na jednom televizním natáčení, kdy byl Šíp ještě ženatý se zpěvačkou Marcelou Holanovou.

Manželství, ze kterého má staršího syna Karla, tehdy ale už směřovalo k rozvodu. 

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.