Foto

Nohavica bude mít
svůj klub Heligonka

31. 5. 2015

Písničkář Jaromír Nohavica buduje v Ostravě svou vlastní domovskou scénu. Vybral si pro ni bývalou vrátnici takzvaných nových koupelen Dolu Hlubina. Zde vzniká klub Heligonka. Kromě koncertů oblíbeného písničkáře nabídne i vystoupení jeho hostů a přátel z Česka i ze zahraničí, kabaret, taneční večery, divadla či dokonce také fotbalové večery s Ligou mistrů. 

„Chci, aby to hlavně bylo barevné. Aby se tady objevilo všechno, co máme rádi. Vážné věci i pokleslejší žánr,“ řekl hudebník. Přesný dramaturgický plán ale nemá. Podle něj čas ukáže, co se v klubu osvědčí. Od poloviny června mohou zájemci novinky v programu sledovat na stránkách www.heligonka.cz. 

Do nového projektu se Nohavica pustil společně s produkčním a dramaturgem Pavlem Giertlem. Ten 18 let vedl v centru Ostravy klub Parník. V jednom z nejúspěšnějších ostravských klubů Nohavica pravidelně vystupoval. „Bez Pavla bych do toho nešel. Postaral se o spoustu věcí. Mám nápad a on jej uvede do života. Tíha stavby, dramaturgie a provozu je hodně na něm,“ uvedl písničkář. 

A právě Parník sehrál velkou roli i v touze úspěšného hudebníka mít vlastní klub. „Klubové koncerty jsou pro mě hodně důležité. Parník, kde jsem měl dříve domovskou scénu, měl svoje limity. Nemohl jsem tam udělat vše, co jsem si představoval,“ sdělil. 

V Ostravě proto začal hledat vhodné prostory. Nakonec si vybral bývalý vstup do už nefungujícího Dolu Hlubina. V přízemní budově byly kdysi kanceláře a hlavně vrátnice s píchačkami. Budova v bruselském stylu z 50. let minulého století je prázdná od roku 1992, kdy zde skončila těžba uhlí. 

Dnes tam vzniká bar i podium, interiér navrhnul architekt Josef Pleskot. Ten se už podílel na několika velkých projektech v sousedním industriálním areálu Dolních Vítkovic.

V těchto dnech v budově i v jejím okolí ještě panuje stavební ruch. Dokončují se úpravy okolí i práce v interiéru. Brousí se podium, pokládá se dřevěný parket. Oficiální slavnostní otevření Nohavica s Giertlem plánují na 1. září. Už od července zde bude fungovat kavárna. 

Klub má být hlavně multižánrový prostor. „Na mé koncerty chodí lidé různých věkových kategorií a různého sociálního postavení. Každý se potkává s každým. Tak vnímám i Ostravu, která spojuje mnohdy nespojitelné,“ řekl Nohavica. Na stejném principu má fungovat i Heligonka. Velkou část programu budou tvořit jeho koncerty. Nepůjde ale o klasické recitály, spíše tematicky zaměřené večery. „Třeba program složený ze šansonů, program s písněmi Karla Kryla, či Okudžavy a Vysockého a další,“ dodal.

hudebníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.