Božský básník
Dante Alighieri

Božský básník
Dante Alighieri

1. 6. 2015

Jeho nejvýznamnějším dílem je rozsáhlá básnická skladba Božská komedie, která vznikla pravděpodobně v letech 1307 až 1321. Před 750 lety, 1. června 1265, se ve Florencii narodil slavný středověký básník Dante Alighieri.

Danteho tvorba je ovlivněna platonickou láskou k Beatricii Portinariové, kterou potkal již ve svých osmi letech. Celý život hledal ideál lidské a božské dokonalosti. Vrcholné dílo Božská komedie je alegorickým zobrazením lidstva a vesmíru a je plné symbolismu, filozofických a historických narážek. 

Dante je také autorem sborníku milostné poezie Nový život (1293), sbírky lyrických básní Zpěvník (1300) nebo nedokončené básnické alegorie Hostina (1307), kterou psal ve vyhnanství na různých místech Itálie. 

Kromě literární činnosti se Dante věnoval i politice. Podílel se na správě florentské republiky až do převratu uskutečněného konkurenční šlechtickou skupinou, po kterém byl odsouzen k doživotnímu vyhnanství. Zemřel v Ravenně 14. září 1321. 

básníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.