Režisér Václav Vorlíček
chtěl vždycky bavit lidi

Režisér Václav Vorlíček
chtěl vždycky bavit lidi

2. 6. 2015

Na čtyři desítky celovečerních a televizních filmů a seriálů má na kontě mistr českých pohádek a komedií Václav Vorlíček, který ve středu 3. června oslaví své 85. narozeniny. Režisér, který vždycky chtěl bavit lidi, se však za nestora žánru přesto nepovažuje (to slovo mu prý připomíná lochneskou příšeru). Své jubileum oslaví na festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně a vzápětí jako vážený pradědeček v kruhu rodiny. Trochu mu však nyní kalí radost, že jeho projekt Zlatovlásky byl kvůli financím odložen.

"Nemohu si dovolit, aby nám peníze došly uprostřed natáčení," řekl Vorlíček a dodal, že na určitých změnách scénáře podle stejnojmenné Erbenovy předlohy se s jeho autorkou Lucií Konášovou dohodl. Film, ve kterém se mají objevit třeba Karel Roden, Marián Labuda a Viktor Preiss, připravuje společnost Three Brothers Production, která se na historické náměty specializuje.

"Finance zatím sháníme, od partnerů v Norsku máme přislíbenu desetinu rozpočtu a hledáme i jinde v zahraničí," sdělil producent Boris Krištof. Vypravěčem příběhu má být bystrý pejsek Štístko, i na jeho "roli" bude casting.

Od Jessii přes Saxánu po Popelku

Vorlíčkovým krédem vždy bylo bavit lidi. "Zapůsobit na diváky podobně, když jsem se jako kluk bavil na komediích Martina Friče, u kterého jsem poté, co jsem se nedostal na FAMU, po maturitě na Barrandově začínal. Tehdy od 50. let všechno zešedivělo. Byl jsem proto rád, že jsem mohl divákům nabídnout smích," uvedl řekl režisér.

Výrazně zabodoval v roce 1966 parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii? Herecké obsazení v čele s atraktivní Olgou Schoberovou a Jiřím Sovákem a kreslená složka Káji Saudka daly základ komerčnímu úspěchu. "Tehdy jsem se poprvé setkal s Milošem Macourkem (1926-2002), kterému jsem na chodbičce ve vlaku cestou na první ročník zlínského festivalu řekl námět na příběh s komiksovými hrdiny. Zjistili jsme, že máme mnoho společných zájmů," přiblížil zrod dlouholeté spolupráce, díky níž vznikla i komedie Pane, vy jste vdova a seriály Arabela, Létající Čestmír a Křeček v noční košili.

Největší úspěch však sklidila s partnery v Německu natočená pohádka Tři oříšky pro Popelku, na kterou se Václava Vorlíčka stále všichni ptají. A on si dodnes díky tomu vybavuje z natáčení vše do nejmenších podrobností.

"Natočil jsem 27 celovečerních filmů a spoustu seriálů, které dají dohromady tolik času, jako dvakrát tolik snímků, které mám na kontě. Sedmnáct pohádek a komedií se stále prodává do zahraničí," podotkl Vorlíček. Podle něj obsahuje recept na kvalitní výsledek přítomnost humoru, napětí a fantazie.

"Ale také něčeho abstraktního, něčeho, co neexistuje, jakýsi jiný svět. Když jsme k Dívce na koštěti přimysleli, že utekla ze školy čarodějnic, která je kdesi hluboko v zeměkouli, kam se chodí jedině studnou, krbem či v podobě sovy, abychom to zkomplikovali, tak to byl dobrý nápad. Dostali jsme nereálnou postavu, která se mohla kdykoliv vyskytovat kdekoliv, protože navíc uměla špatně čarovat - a to se vždycky hodilo," vysvětlil filmař.

Podle Vorlíčka to celé začalo právě komiksy, tedy neexistujícími postavami, které využívali v konfrontaci s realitou. Mohli tak s Macourkem vytvářet humor, o který tak stáli, protože se v kině nejraději bavili. Ačkoli jeho poslední snímky nebyly tak úspěšné, Vorlíčkovy filmy se staly neodmyslitelnou součástí vánočních svátků nejen u nás, ale i v řadě dalších zemí, a patří k nejsledovanějším televizním pořadům.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.