Hrad Střekov je bezpečný,
letní sezona zde začíná

Hrad Střekov je bezpečný,
letní sezona zde začíná

1. 6. 2015

Na hradě Střekov v Ústí nad Labem začala se zpožděním hlavní sezona. Odborníkům se podařilo provizorně zajistit kamení, které hrozilo sesuvem. Sanace skály, na které se nejvýznamnější dominanta krajského města nachází, bude pokračovat na podzim.

Turisté budou moci vstoupit do areálu poprvé v úterý. Otvírací doba je denně vyjma pondělí od 09:30 do 18:00. "Omezení bude na dolním nádvoří, kde návštěvníci uvidí hromadu kamení za zábranou," uvedl kastelán Pavel Kučaba. Provizorní sanace stála zhruba milion korun, zaplatil ji majitel Martin Lobkowicz.

V sobotu se už hrad otevřel svatebčanům. Nádherný výhled na údolí Labe a kouzlo zříceniny vede řadu snoubenců k tomu, že Střekov vybírají za místo konání obřadu či hostiny. Pro provozovatele přilehlé restaurace i hradu jsou svatby zdrojem příjmu. V neděli vystřídaly svatebčany děti, které přišly oslavit svůj svátek.

Na horní parkoviště se letos kvůli omezení na nádvoří přesune oblíbený benefiční festival Útulek fest, který se uskuteční 19. a 20. června. "Střekovské hudební léto se bude konat tradičně na horní terase hradu," doplnil kastelán.

Vstupné na hrad letos správci mírně upravili. Cena vstupenky pro dospělého stoupla o deset korun na 85 korun. Děti, studenti a důchodci zaplatí 55 korun.

Trhliny a uvolněné kusy kamení objevili odborníci při jarní pravidelné revizi skály, kterou provádí na Střekově jednou za čtyři roky. Po skončení hlavní sezony se budou specialisté radit, jak naloží s kamením dál. "Musí se řešit postupná degradace skály, která zvětrává," doplnil kastelán. Rychlejšímu stárnutí skály podle něj napomáhají v poslední době mírné zimy. Při nich se proces zamrzání a rozmrzání vody, která zatéká do štěrbin, opakuje mnohokrát za sebou.

Kámen o velikosti půl metru spadl ze skály před šesti lety. Tehdy se uvolnil ve večerních hodinách, kdy na hradě nebyli žádní turisté. Velká sanace se naposledy na Střekově uskutečnila před 30 lety.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.