Indiáni a rybolov

Indiáni a rybolov

6. 6. 2015

Sobotní výlet je tentokrát jen takové šlápnutí do neznáma. Dle nabídky i60 se jedeme podívat do Katlova.

Úmyslně nejedeme po nejrychlejší trase. Vesničky různých názvů bývají zajímavé, nejen názvy, ale i záhrádky a náves. A tak pomalu a jistě se dostáváme až do Katlova.

Vítá nás indiánská vesnička, spousta stánků s různými druhy občerstvení, rybářské potřeby i oblečení, maskot Českých drah - slon, stánek Rádia Blaník a další. Na plakátech je začátek v 10.00, a to je právě čas, kdy jsme přijeli. Parkoviště na veliké louce se plní jen pomalu. Poutače na rybářskou školičku u rybníčka u indiánské vesničky nám představují rybáře, kteří budou pomáhát malým, ale třeba i velkým rybářům, jak navázat návnadu anebo vyháknout zaseknutý háček.

Začíná být živo. Hlavní osobou zdejšího klání je jistě pan Jakub Vágner. Bude tady? Ano, je. Snažím se fotit, ale je zřemé, že se fotografům vyhýbá. Vysílačka v jeho rukách naznačuje starosti s organizací akce, je stále v pohybu.

Děti si zkouší hod indiánským oštěpem, skáčí na trampolíně, některé si nechávají omalovat obličej, ale i u rybářských prutů je živo. Mnoho lidí na břehu rybníka nedá rybám připlout ke břehu, a tak na velký úlovek je potřeba být trpělivý a vyčkávat. Malé čudly dostávají milost a jsou pouštěny zpátky do vody. A je to t a d y. Zabrala velká.

Pomalinku popotahovat udici, ještě zaseknout a pomaličku přitahovat. To už malý pomocník čeká s podběrákem. Jen ztěžka ho udrží. Velký rybář bere rybu v síti a malý přebírá prut. Je to macek. Mohu říci (bez rybářské latiny), že je to opravdový KUS. Odhadem odborníka na místě měl 8 kg. Ihned se seběhlo mnoho dětí a fotí se s kaprem v rukách za pomoci rybářského instruktora. I tento kapřík se navrací do vody.

Ale tenhle rybníček je velmi malý na to, aby zde bylo mistrovství. Jdeme dál. Ano, ten správný je kousek dál nad loukou.  

Jezero Katlov.

Rybář Jakub Vágner vybudoval jezero pro sportovní rybolov, a to otevře světová soutěž: „World Carp Classic Junior“.

Krásná vodní plocha, uprostřed ostrůvek a na břehu jsou rozmístěna mužstva ze 14 zemí. Jsou ze Slovenska, Anglie, Nizozemska, Norska, Švédska, Dánska, Německa, Itálie, Polska, Ukrajiny, USA, Maďarska nebo Rumunska a náš tým Fakultní nemocnice Motol-dětské onkologie. Labutí pár s labutími housaty jen sílu krásy vodní hladiny umocňují. Zoufale málo vody snad nepokazí celé mistrovství. Soutěží se již několik dnů a vyhrává to družstvo, které má tři největší kusy. Přijeli jsme jen nakouknout. Hlavní program bude až od 16.00, ale to už můj řidič musí být jinde. Začíná poprchávat a my se vydáváme dalším směrem, a to je Čáslav.

Možná je škoda, že nevím, jak všechna klání dopadla, jen fotky mi tuto akci připomenou. A možná uvidím něco v televizi, která mistrovství natáčela.

A o městě Čáslavi někdy jindy.

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.