Bahna jsou tady, počasí
bude zdatně sekundovat

Bahna jsou tady, počasí
bude zdatně sekundovat

19. 6. 2015

Jak vypadá moderní válka technologií, uvidí návštěvníci 26. ročníku Dne pozemního vojska Bahna 2015, který se uskuteční v sobotu 20. června v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic ve Vojenském újezdu Brdy. Kromě představení současných bojových postupů a armádní techniky organizátoři tradičně připravili i historické ukázky, které letos připomenou 100 let od vzniku československých legií a 70 let od konce druhé světové války v Evropě. A počasí terén zřejmě nezapře.

Hlavní, zhruba hodinová ukázka návštěvníkům přiblíží obrannou operaci moderní armády na zastavení postupu nepřítele. „Mohli bychom říct, že to bude tentokrát válka technologií. Použijeme zbraňové systémy a techniku, kterou v současné době Armáda České republiky disponuje,“ řekl zástupce velitele pozemních sil Ladislav Jung. 

Divákům se představí také vojenští policisté a příslušníci protichemické jednotky z Liberce a své jízdní vlastnosti předvedou moderní i historická vojenská vozidla. Návštěvníci, kterých organizátoři jako v předchozích letech očekávají kolem 50 tisíc, uvidí rovněž ukázku pilotáže vrtulníků Mi-24 a Mi-171. 

Armáda na letošní Bahna nasadí přes 1000 vojáků a 325 vozidel všech druhů. Další technika dorazí ze zahraničí. Ti, kdo neměli možnost při nedávném průjezdu amerických jednotek přes Českou republiku, si budou moct prohlédnout osmnáctitunové americké obrněné transportéry Stryker.

Současnou techniku doplní historické tanky, obrněné a nákladní vozy, dělostřelectvo, motocykly, džípy a stíhačky, které používala americká, sovětská a německá armáda v roce 1945, kdy vrcholily boje druhé světové války ve střední Evropě. Ty připomenou 70 let od těchto událostí. 

„My jsme připravili vojensko-historickou ukázku, která připomene závěrečné boje jak jednotek americké armády na západě Čech, tak i poslední bojová vystoupení jednotek Rudé armády a armádního sboru, které se blížily k Praze,“ přiblížil ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech František Koch. 

Historické ukázky návštěvníky seznámí také s děním na demarkační linii, na níž musela v roce 1945 svůj postup zastavit americká armáda a kde se snažili vzdát němečtí vojáci prchající před Sověty. „Do celé této dramatické situace se pokusíme připomenout, že v Rokycanech byl rovněž zatčen největší masový vrah našich dějin Karl Hermann Frank. Na jeho prstech ulpělo 360 tisíc mrtvých obyvatel této země, protože on jako státní ministr podepsal vyhlazení Lidic, Ležáků a další zvěrstva,“ dodal Koch. 

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...