Aviatická pouť přinese
letecké scény z války

Aviatická pouť přinese
letecké scény z války

4. 6. 2015

Mezi největší atrakce 25. ročníku Aviatické pouti v Pardubicích bude patřit letoun Lockheed Electra 10A, s nímž létal Jan Antonín Baťa. Pro diváky jsou také naplánované čtyři letecké a pozemní scény. Tematicky se soustředí na období druhé světové války, od jejíhož skončení uplynulo letos 70 let, oznámil Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti, která se o tomto víkendu uskuteční na pardubickém letišti.

"Úvodní scéna bude trochu odlehčená. Probíhá v Němci obsazené Francii v roce 1944. Okupanti pronásledují uprchlíka, amerického agenta a také sestřeleného pilota. Objeví se letoun P51 Mustang a německou kolonu rozpráší," popisuje scénář Rudzinskyj. Následně přistane americký kurýrní letoun Piper L-4 H, který agenta vyzvedne a odveze do bezpečí.

V další scénách budou diváci sledovat leteckou bitvu o Británii, od níž letos uplyne 75 let. Představí se stíhačky Hurricane a Spitfire, soupeřem jim bude německý Messerschmitt Me-109 Buchoon. Na zemi jim budou asistovat pozemní jednotky. Ve třetí hrané ukázce vystoupí sovětský dvouplošník Polikarpov Po - 2, stíhačka Jak 3, německý kurýrní stroj Fieseler Storch a znovu Messerschmitt. Po ní se uskuteční společný průlet devíti válečných letadel z druhé světové války, takzvané Balbo. Poslední scéna by měla být věnována období první světové války.

Kromě zhruba 70 vzletů a příletu dalších asi 60 letadel hostů si návštěvníci budou moci také prohlédnout mnohá letadla na zemi. Vystaveny budou i historické vozy a hasičská technika. Pro dopravu do areálu mohou lidé využít kromě bezplatné MHD i železnici, pro parkování bude vyhrazena uzavřená část silnice I/37 v blízkosti letiště.

letadlo naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...