Na kole podél moře

Na kole podél moře

9. 6. 2015

Vážení, dovolte, abych začala malou, tak trochu sportovně-kosmetickou ochutnávkou rybářské vesničky Vrboska. Pojeďte se mnou na kole okolo ostrohu Glavica ve Vrbosce na chorvatském ostrově Hvar.

Tuto trasu si dávám po ránu, když ještě není vedro. Je to příjemná projížďka cca 8 km, a pokud se i vykoupáte, tak zabere asi 2 hodinky. Na kole pojedeme opatrně. Nepřeceňujte síly. Klidně sesedněte a veďte kolo. Nebo pojďte pěšky. Kolo není podmínkou. Jakýkoli pohyb je prospěšný! Hodně pijte vodu s citronem. Po ránu je vhodné si dát třeba i slabounký střik s jablečným octem. Pokud chcete trochu zhubnout, nasnídáme se až po projížďce či procházce.

Spálíte cca 500Kcal, což znamená, že celý den můžete normálně jíst ovšem bez přejídání a udržíte si váhu. Pokud chcete shodit trochu zimních tukových zásob, zvyšte navíc ve stravě podíl bílkovin a omezte sacharidy. Postavička se začne vyrýsovávat.

Nebojte se, trasa vede celkem po rovině, ve stínu borovic, podél moře. U nás si kola můžete půjčit. Pojedeme směr pláž Solina a hotel Adriatic. U oblázkové pláže Solina je nově nainstalován Dětský park – různé vodní atrakce v moři. Nevím, jak moc bude využíván. Podívala jsem se na ceny a 100,- Kč za půl hodiny je cena nesmyslná.

Dalmatinské písně uslyšíme z plážové restaurace, kde se sedí v křesílkách v plavkách. Ceny jsou zde celkem lidové, včetně ceny oroseného piva. Pro nás Čechy je docela směšné, že se zde běžně prodává i 2dcl piva! Naše české pivečko je přeci jenom nedostižné. Zato víno mají zde lahodnější a jaksi silnější. Rychle stoupne do hlavy. Proto místní pijí víno s minerálkou či vodou = bevanda. Nad nápojovým lístkem se Češi většinou uculují. Alkoholna piča, bezalkoholna piča. Pokud se ještě teď smějete, jeďte na kole opatrně. Cesta je chvílemi kamenitá a odřené koleno by v moři štípalo.

Blížíme se na špici ostrohu, jsme již mírně zpocení. Moře se otevírá a láká ke koupání. Zde většinou cvičíme jógu. Všude podél ostrohu jsou soukromé plážičky, samozřejmě nudistické, pokud si zamanete. Zapomeňte na přecpané pláže. To zde nehrozí. Ploché kameny jsou jako dělané pro opalování. Ale pozor na kluzké kameny v moři! Ježci tu nejsou, ale boty do vody se vyplatí. Nemusíte mít slunečníky, všude stíní a voní borovice. Cikády cvrkají až do večera, kdy trochu klesne teplota. Dnes bylo 28 stupňů ve stínu.

Nejkrásnější zde na ostrově je křišťálové moře. Vstupy jsou pozvolné, ale na straně k Brači jsou vstupy strmé, pro zdatné plavce a i pro skokany. Každý si zde najde svůj „píseček". Skutečný písek zde ale nenajdete. Proto i moře je tak čisté a průzračné. Nezakalí se pískem. Je začátek června a dnes jsem se poprvé v tomto roce koupala. Myslela jsem, že do moře ještě nevlezu. Ale když jsem viděla asi osmdesátiletý mladistvý manželský pár, jak vedle mne bez zaváhání vstupuje do té ledárny, tak jsem se fakt zastyděla. Již jsem se totiž asi půl hodiny systematicky ochlazovala, abych náhodou z té náhlé změny teploty nedostala infarkt. Po tomto, pro mne, dosti šíleném vstupním rituálu již bylo plavání nádherné.

Pár praktických rad pro nás, dámy. Některé se mohou použít, i když se k moři nechystáte.

Před pobytem u moře si udělejte ještě doma přírodní peeling celého těla. Sůl smíchejte s troškou oleje a touto směsí si „vydrhněte" pokožku. Pleť se vám omladí, zjemní. Vynikající je i peeling ze sedliny kávy. Pokud si děláte kávu z kapslí, zkuste kapsle nevyhodit a použít na peeling třeba jen obličeje. Budete překvapené! Tento nápad jsem si chtěla dát patentovat, ale na patentovém úřadu jsme došli k závěru, že se dá používat jen v soukromí a tudíž je nepatentovatelný. Škoda..:)

Moře vynikajícně bělí zuby – proto nezapomeňte občas proplachovat a kloktat ústa. Zde je moře naprosto čisté.

Odlakujte si nehty na rukách i nohách. Moře vám nehty krásně vybělí.

Vezměte si na pláž s sebou pemzu. Po každém koupání si ještě v moři vydrhněte paty a chodidla. Budete je mít hladké a jemné jako miminka. Párkrát si pemzou přejeďte i lokty. Choďte bosi.

Plavejte na všechny způsoby. Prsa, na zádech, ouško. Posilujete plaváním svalstvo. Šlapejte vodu. Vydechujte do vody. A zhluboka se nadechujte. Pročistíte si plíce. Vězte, že minerální látky z moře mají příznivý vliv na váš organismus.

Proplachujte si při plavání dutiny nosní – nebudete mít rýmu.

Položte se na hladinu na záda a vzplývejte. Namočte si i vlasy. Jen tak odpočívejte a dívejte se do nebe... třeba tam uvidíte něco, co vám dosavad unikalo...

Po osprchování doma nebo na hotelu se namažte olivovým olejem včetně obličeje i vlasů.

Vlasy zabalte do ručníku. Nechte olej působit. Opět se celé osprchujte, nepoužívejte mýdlo a vyfrotýrujte celé tělo i vlasy. Budete mít jemnou, vláčnou pleť a lesklé, neroztřepené konečky vlasů. Olivový olej můžete používat na pláži místo opalovacích krémů. Ale pozor, jen ti, kteří chtějí zhnědnout a dobře snášejí opalování.

Lžičku domácího olivového olej si můžete dát i po ránu na lačno. Snižuje cholesterol a pročišťuje tělo. Pokud se vám zdá, že již přeháním, může se vyměnit za štamprdličku něčeho ostřejšího, například domácí rakii. Ale já na olivový olej nedám dopustit. Máme vlastní z olivových hájků. Na podzim nabídněte své síly při sběru oliv. Budete mít nějaký ten litřík olivového oleje zdarma a k tomu ještě pocit úspěšného hospodáře. Ale nyní teprve pomalu končí jaro, začíná léto a do podzimu je naštěstí ještě daleko!

Omlouvám se, ta projížďka se mi nějak protáhla. Když do toho šlápnu, nevím kdy přestat. Jsem příjemně unavená. A jak se cítíte vy? Nezdá se vám, že pobyt u moře je tak trochu všelék?

cestování naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.