Svět designu přišel
o výjimečnou osobnost

Svět designu přišel
o výjimečnou osobnost

3. 7. 2012

Ve svém rodinném sídle v Turíně zemřel duchovní otec automobilového designu, Ital Sergio Pininfarina, tvůrce vozů Ferrari. Bylo mu 85 let. Příčinu smrti rodina nesdělila.

Konstruktér a designér Sergio Pininfarina (původním jménem Sergio Farina) stál desítky let v čele stejnojmenné rodinné firmy proslavené návrhy vozů Ferrari (mimo jiné Ferrari Testarossa a Ferrari Dino Berlinetta), ale i Fiat (Fiat 124 Spider a Fiat Dino), Alfa Romeo (Alfa Romeo Spider), Cadillac, Maserati (Maserati GranTurismo), Volvo, Rolls-Royce, Ford (Ford Focus CC) a mnohých dalších.

Generálním ředitelem firmy se stal v roce 1966 po smrti svého otce, který společnost v roce 1930 založil. Pod jeho vedením dosáhla firma největšího věhlasu. V roce 1972 postavila jeden z prvních aerodynamických tunelů na světě. Z čela firmy odstoupil Pininfarina v roce 2006, kdy její vedení předal synovi Andreovi. Dva roky nato však Andrea paradoxně zahynul při dopravní nehodě. Na svém skútru Vespa při jízdě do práce narazil do auta.

V roce 2005 Sergia Pininfarinu jmenoval prezident doživotním senátorem. Pininfarina dostal desítky cen, vyznamenání a čestných doktorátů. Přežila ho manželka Giorgio a dvě děti – Lorenza a Paolo. Ten je nynějším generálním ředitelem rodinného podniku.

Na smrt designérské legendy reagovaly automobilky a osobnosti automobilového průmyslu. „Jeho genialita rozzářila historii automobilismu,“ píše na Twitteru vedení Fiatu. „Itálie ztratila jednoho ze svých nejlepších lidí a firma Maserati skvělého přítele,“ prohlásil Harald Wester, generální ředitel Maserati.

V posledních desetiletích se společnost Pininfarina prosazuje nejen v automobilovém průmyslu. Mimo jiné navrhla třetinkové lahve pro české minerálky Mattoni a Aquila. Pininfarina také vytvořila pylon na olympijský oheň pro zimní olympiádu 2006 v Turíně a několik rychlovarných konvic.

design úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.