Dobrovolně strávený den s policií

Dobrovolně strávený den s policií

9. 6. 2015

V neděli jsem měla původně v úmyslu zúčastnit se Řecko-kyperského dne v Chuchli, pořádaného cestovní kanceláří VTT u příležitosti 25. výročí jejího založení u nás. Nakonec, po zvážení všech pro a proti, jsme se se sestrou vydaly raději do Letňan, kde se na letišti poblíže Výstaviště PVA konal VIII. Den s policií, na nějž ve večerních hodinách navazoval ještě hudební festival Police for People s hvězdou večera Františkem Nedvědem.

Přiznám se, že mě práce policie zajímá. V rozhodnutí zhlédnout Den s policií mě utvrdil i nedávný článek Olinky Š. o její účasti na semináři pro seniory, pořádaném policií. Pokud bych měla vyjmenovat, co všechno k policii patří, asi bych si na řadu odvětví činnosti naráz nevzpomněla.V Letňanech jsem však měla všechno pěkně na jednom místě.

Den pořádalo Policejní prezidium, Policie ČR a Městská policie Hlavního města Prahy. Podobné dny pro veřejnost se konají už od roku 2008 a je o ně velký zájem. Smyslem této akce je nejen seznámit veřejnost s náročnou prací policie, ale hlavně v ní i probudit k policii kladný vztah. Vždyť s policií se nemusíme setkávat jen v negativních případech, tedy při porušení zákona. Je řada situací, kdy se občan bez ní opravdu neobejde a dobrovolně se na ni obrací.

Na části plochy letiště byla rozmístěna výstava techniky a prezentační stánky zúčastněných složek , tedy kromě samotné policie i Celního úřadu, Hasičského záchranného sboru, Zdravotní záchranné služby, Vězeňské služby, Aktivní zálohy Armády ČR, Vojenské policie a dalších.

Kromě výstavy probíhal od samotného oficiálního zahájení i nepřetržitý program. Protože jsme se nezdržely po celou dobu, měly jsme možnost zhlédnout alespoň ukázky z činnosti jízdní policie, jako je zadržování pachatele nebo vytlačování davu fanoušků. Poté následoval koňský fotbal mezi Policií ČR a Městskou policií. Zajímavé byly i ukázky zákroků cizinecké policie. Později odpoledne mělo být provedeno i slaňování z vrtulníku a seskok s padákem, poskytnutí první pomoci a další, to už jsme ale byly dávno pryč.

Pro mě asi nejzajímavější expozice měly Odchytová služba se zvířecím útulkem, kde byli k vidění i exotičtí hadi a želvy, Vězeňská služba s ukázkami nepovolených předmětů odebraných vězňům nebo s uniformou a zbraněmi strážných i se speciálním autobusem pro vězně, Celní správa s výstavou zabavených pašovaných předmětů, minulost mi připomněla dnes již historická modrá a oranžová vozidla Veřejné bezpečnosti.

Velká pozornost byla samozřejmě věnována dětem. Ty si mohly vyzkoušet střelbu na cíl, jízdu na motokárách, stavbu protipovodňových zátarasů, simulátory nárazu vozidla v určité rychlosti nebo nárazu s následnou rotací automobilu. Další děti se bavily na skluzavkách a lezeckých stěnách, u informačních stánků pak dostaly celou řadu malých pozorností - pexeso, omalovánky, cukrovinky, nejrůznější suvenýry.

Akce byla rovněž zaměřena na podporu dárcovství kostní dřeně a na získání nových klientů Zdravotní pojišťovny MV. A samozřejmě sama o sobě znamenala nábor do řad policie. Myslím, že předváděná práce policejních složek k tomu dobrým způsobem přispěla.

policie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.