Vyměnit ledničku za novou
se v každém případě vyplatí

Vyměnit ledničku za novou
se v každém případě vyplatí

1. 7. 2015

Výměnu ledniček lidé většinou odkládají na poslední chvíli. Jsou takřka nezničitelné, pracují dlouho po plánované životnosti a pak je tu jistá nostalgie: proč měnit něco, co pořád slušně funguje? Na to jsme se zeptali Borise Murániho, produktového manažera společnosti Datart.

Konzervativní Angličané říkají, že všechny změny jsou jenom k horšímu. Proč to neplatí o lednicích?

Všechno je to o nových technologiích, lepších a kvalitnějších materiálech, což ve výsledku zlepšuje obslužnost zařízení i dopady na životní prostředí. Uvědomme si například, že dnes už nemusíme ledničky odmrazovat, což nejenom šetří spoustu času a starostí, ale má nemalý význam na spotřebu energie a tím i na životní prostředí.

Kolik činí cena průměrné chladničky a kdy se tato investice vrátí?

Neprodávanější modely technologicky průměrných chladniček se pohybují v ceně do 10 tisíc korun, mají objem kolem 300 litrů a jsou v energetické třídě A +. U těchto chladniček můžeme uvažovat, že roční spotřeba energie je 1400 Kč, to znamená, že investice se vrátí asi po sedmi letech. Některé chladničky mají navíc 10 letou záruku na motor, takže se nemusíte obávat, že se investice nevyplatí.

Moderní lednice dnes nabízejí nové možnosti. Můžete vyjmenovat ty nejdůležitější?

Jak jsem již zmínil, asi největším přínosem je takzvaná technologie NoFrost, což je funkce automatického odmrazování. Díky novým materiálům se navíc zvětšil vnitřní objem chladniček, při zachování stejných vnějších rozměrů. Dále se významně podařilo snížit hlučnost chladniček a uchování delší čerstvosti skladovaných potravin zejména díky takzvané nulové zásuvce, která udržuje stálou teplotu kolem 0 – 5 stupňů celsia. Při těchto teplotách se nemnoží bakterie, tedy potravina zůstane déle čerstvá.

Opravdu jsou moderní přístroje o tolik tišší?

Tady snad jako příklad můžeme zmínit jednu z nejtišších chladniček na trhu Bosch KGE39BI41, která má hlučnost pouhých 34 dB, což odpovídá běžnému tikotu hodin. Starší chladničky mají hlučnost kolem 44 dB, což je rozdíl opravdu významný.

Zejména pro starší lidi bývá problém dostat novou chladničku, která poměrně hodně váží, domů. Jak jim v tomto ohledu vychází vstříc společnost Datart?

Datart se může pochlubit jednou z nejlepších doprav na trhu. V komfortní dopravě vám novou chladničku přivezeme až do kuchyně, rozbalíme a vysvětlíme základní funkce i obsluhu. Navíc odneseme obalové materiály a na přání odvezeme i starý spotřebič. Nemusíte se tak naprosto o nic starat a novou chladničku si rovnou užívat.

Datart domácnost lednice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.