Začala výstava k nedožitým
kulatinám Petra Nováka

Začala výstava k nedožitým
kulatinám Petra Nováka

12. 6. 2015

V pražském Popmuseu otevřeli výstavu s názvem 52 let na kolotoči svět, která je poctou zpěvákovi a skladateli Petru Novákovi u příležitosti jeho nedožitých sedmdesátin. Autor hitů jako Já budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen či Povídej se narodil 6. září 1945 a zemřel 19. srpna 1997. Expozice s podtitulem Život a doba Petra Nováka bude otevřena do 31. října 2015. 

„Ze čtyřiceti výstav v dějinách Popmusea jich byla jen asi jedna desetina věnována pouze jedné osobě. Tvorba Petra Nováka si to zaslouží,“ uvedl spoluautor výstavy Radek Diestler. 

Připomínka jednoho z nejvýraznějších zpěváků a autorů české rockové historie sleduje jeho hudební počátky, obtížné pokusy o restart po rozpadu jeho skupiny George and Beatovens a další osudy až do předčasné smrti. 

Velkou pozornost výstava věnuje krátkodobému angažmá u skupiny Flamengo, s níž Novák pořídil první oficiálně vydané nahrávky. Kromě vlastních fondů autoři výstavy využívají i unikátní materiály z bohatých sbírek Novákova fanklubu, fotografie, obaly desek, zpěvníky, plakáty i strohé úmrtní oznámení, z něhož se návštěvník výstavy dozvídá, že na přání zesnulého se nekonal smuteční obřad.

Památku legendy českého beatu přelomu 60. a 70. let v roce 2010 připomíná obsáhlá kniha i soubor nahrávek. O životě originálního interpreta vyšla publikace Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila Petr Novák – Klaunova zpověď. Také se na 13 CD objevily jeho albové, singlové i raritní nahrávky pod názvem Komplet 1967 – 1997. 

Petr Novák se narodil 6. září 1945 v Praze na Vinohradech. Amatérsky vystupoval od roku 1963 a už o čtyři roky později získal Zlatého slavíka za skladbu Náhrobní kámen. V roce 1998 byl in memoriam zapsán do hudební síně slávy. „Petr Novák byl jeden z prvních představitelů české beatové a rockové hudby, o kterém platí, že ho jeho písně přežily,“ konstatoval hudební publicista Jaromír Tůma. 

Česká televize před časem oznámila, že režisér a scenárista Ivan Fíla připravuje o Novákovi celovečerní film Den štěstí. Legendu českého beatu ztvární herec a zpěvák Vojtěch Dyk. Producenti v současné době shánějí finanční prostředky. 

Pražské Popmuseum mapuje historii tuzemské hudby. Svoji činnost zahájilo v roce 1999 v prostorách bývalé Janáčkovy síně v Besední ulici na Malé Straně. První etapu jeho existence uzavřely katastrofální povodně v srpnu 2002. V roce 2005 Popmuseum přesídlilo do Kulturního centra Kaštan v Praze 6. Nová expozice a dokumentární centrum zde byly otevřeny výstavou Zabte ho, je to kritik! o historii české hudební publicistiky.

Více informací je na www.popmuseum.cz

hudební legendy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.