Jakub Arbes dal české
literatuře romaneto

Jakub Arbes dal české
literatuře romaneto

12. 6. 2015

Za průkopníka české fantastické literatury je považován spisovatel, novinář a kulturní historik Jakub Arbes, od jehož narození uplyne 12. června 175 let. Tento žák a později přítel Jana Nerudy obohatil českou literaturu o nový žánr – romaneto. Inspirován romantickou fantastickou literaturou a povídkami Edgara Allana Poea vytvořil žánr delší povídky s racionálním řešením záhad, v níž se střídá současnost a minulost a která obvykle nekončí šťastně. 

Jakub Arbes se narodil 12. června 1840 v Praze do rodiny ševce. Studia polytechniky přerušil kvůli žurnalistice a roku 1868 se stal odpovědným redaktorem Národních listů. V době opozičního hnutí proti Vídni byl několikrát souzen a v letech 1873 až 1874 strávil třináct měsíců ve vězení. Poté spoluzakládal Spolek českých žurnalistů a v roce 1877 se rázem ocitl mezi prvními žadateli o jeho podporu, když byl propuštěn z redakce Národních listů. Od té doby až do smrti (8. dubna 1914) pracoval jako volný literát. 

V kulturně-historických črtách přispěl mimo jiné k osvětlení osobnosti Karla Hynka Máchy a života Karla Sabiny. Z jeho beletrie jsou nejznámější romaneta Svatý Xaverius, Newtonův mozek, Akrobati a Poslední dnové lidstva. V rozsáhlé Arbesově publicistice zaujímá zvláštní postavení z novinových výstřižků sestavená montáž Pláč Koruny české neboli Perzekuce lidu českého v letech 1868 až 1873. 

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.