Půl hrsti ořechů denně
může snížit riziko úmrtí

Půl hrsti ořechů denně
může snížit riziko úmrtí

13. 6. 2015

Konzumace půl hrsti ořechů každý den může podstatně snížit riziko předčasného úmrtí, naznačila studie nizozemských vědců. Nejde o žádné pochybné teorie. Odborníci z univerzity v Maastrichtu během desetileté studie zjistili, že u lidí, kteří jedí nejméně deset gramů oříšků denně, je riziko úmrtí o 23 procent nižší, uvedla britská BBC. 

Ořechy obsahují polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny, různé vitamíny, vlákninu i antioxidanty. Do ořechů nebylo započítáno burákové máslo, které nemá žádný přínosný účinek, obsahuje hodně soli a transmastných kyselin. 

Více než 120 tisíc Nizozemců ve věku 55 až 69 let, mužů i žen, poskytlo v roce 1986 údaje o svém stravování a životním stylu. O deset let později vědci zjišťovali, jaká byla jejich úmrtnost. U konzumentů ořechů bylo nižší riziko předčasného úmrtí kvůli rakovině, cukrovce, dýchacím i neurodegenerativním onemocněním. 

„Bylo pozoruhodné, že byla pozorována podstatně nižší úmrtnost již při průměrné spotřebě 15 gramů ořechů denně,“ uvedl profesor Piet van den Brandt, který byl vedoucím studie zveřejněné v časopise International Journal of Epidemiology.

Vědci při svém zkoumání vzali v úvahu, že konzumenti ořechů jedli i více ovoce a zeleniny a že ženy, které jedly ořechy, byly často štíhlejší,dodal Piet van den Brandt. 

zdraví životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...