Theodor Pištěk, hvězda
prvorepublikového filmu

Theodor Pištěk, hvězda
prvorepublikového filmu

14. 6. 2015

Herec Theodor Pištěk, který se narodil 13. června 1895, pocházel z divadelní rodiny a jeviště tedy pro něj bylo přirozenou volbou. Mnohem více než divadlu se však nakonec věnoval filmu, mezi válkami patřil Pištěk mezi největší hvězdy české kinematografie. Popularitu získal zejména díky rolím bodrých a dobromyslných tatíků různého společenského postavení, často tvořil pár - ovšem jen ten filmový - se stejně známou Antonií Nedošínskou.

Pištěkova cesta k herectví ale nebyla úplně přímá. Po gymnáziu na pražském vinohradském gymnáziu se totiž přihlásil na medicínu, pak ale do jeho života zasáhla první světová válka a po ní smrt otce, po které musel převzít vedení divadla Aréna. Hrál i ve Vinohradském divadle, nuselském "Tyláčku" nebo u Vlasty Buriana, už od dob němého filmu ale měl nejvíce práce před kamerou. Jako jeden z mála se pak Pištěk dokázal vyrovnat i s nástupem filmu zvukového.

Výčet jeho rolí je neuvěřitelně dlouhý, hrál v 75 němých a více než 160 zvukových filmech. Poprvé se Theodor Pištěk na plátně objevil v roce 1917 ve snímku Pražští adamité, naposledy pak o 42 let později v Princezně se zlatou hvězdou. V rekordních letech 1937 a 1938 přišlo do kin dokonce 20 titulů s Theodorem Pištěkem.

Slavný herec zemřel na infarkt 5. srpna 1960 a stihl tak ještě sledovat začátek kariéry svého syna, také Theodora, oscarového výtvarníka.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.