Jeli jsme jen o pár hodin dříve.
Pak přišla železniční katastrofa

Jeli jsme jen o pár hodin dříve.
Pak přišla železniční katastrofa

24. 6. 2015

K nehodám na železnici docházelo a dochází nejen u nás, ale i v těch nejvyspělejších státech. K jedné z nejtragičtějších železničních nehod došlo před dvaceti lety v sobotu 24.6.1995 u Krouny na Chrudimsku.

Do motorového osobního vozu 810.061-2, který jel ze Žďárce u Skutče směr Skuteč, Předhradí, Krouna zast., Krouna a dále měl pokračovat do Čachnova, Pusté Kamenice, Borové u Poličky, Oldříše, Sádku a Poličky, narazily čtyři vozy nákladního vlaku, které selháním lidského činitele (a snad i vinou požití alkoholu) ujely při posunu ze stanice Čachnov. Tři vozy byly naloženy dřevem a šrotem, čtvrtý byl vůz služební "hitlák". To vše o váze asi 120 tun.

Vozy se řítily mezi poli tratí dlouhou 4 km o spádu 21 promile přibližnou rychlostí 100 km/h vstříc tragickému, neodvratitelnému střetu s osobním vlakem, který jel proti tomu nákladnímu rychlostí 30 km/h. Přestože tento osobní vlak nebyl nikdy výrazně obsazen, v ten den v něm cestovali převážně mladí lidé, kteří si vyrazili za zábavou na blízkou diskotéku. Střet vlaků byl nevyhnutený, neboť v té době nebylo žádné dorozumívací zařízení či radiové spojení. Navíc se oba vlaky pohybovaly proti sobě po jednokolejné trati. Zkušený strojvedoucí Josef Kučera neměl žádnou šanci tragédii zabránit.

Bilance byla tragická, z 23 cestujících, kteří byli ve vlaku, zahynulo na místě 18, včetně strojvedoucího, jedna žena zemřela později. 19 zbytečně zmařených životů!

Čtyři cestující byli zraněni a mají celoživotní následky. Odbor lokomotivního hospodářství GŘ ČD následně dodal nejmodernější zařízení TRS a moderními vysílačkami vybavil několik motorových vozů a lokotraktorů. Byla rovněž namontována vysílací a přijímací zařízení ve stanicích Květná, Polička, Borová, Čachnov a Skuteč. A byla přijata další nezbytná dopravní i personální opatření.

Šedesát metrů od místa střetu obou vlaků stojí pod stromy 1,5 m vysoký pomníček se jmény všech obětí. Poslední dole je jméno pan Vojtěch Zelenka. Tehdy to byl mladý začínající inženýr a kdo ví, proč, neodjel ze studijní cesty z letiště v Praze ne ke svým rodičům, ale za kamarádem. Znám se s jeho maminkou. Její manžel smrt syna přežil jen dva roky a ona pak zůstala úplně sama. Nedočkala se ani úspěchů svého jediného nadaného syna, ani vnoučat. Kromě dobrého slova a nějaké pomoci pro ni mohu udělat jen to, že k pomníčku pokládám malou kytičku. 

Krounští občané a představitelé obecního úřadu Krouna nezapomínají. Pietním aktem si každoročně připomínají tragickou nehodu, na kterou si dnes mnozí již nevzpomenou. Rodiny pozůstalých však nezapomenou nikdy. Ani rodina pana Josefa Kučery, strojvedoucího, který je pohřben v obci Borová u Poličky.

Naše dcera byla tehdy po státních zkouškách na VŠ, a tak jsme si ten den jeli odpočinout na chatu vzdálenou asi 10 km od místa nehody. Původně jsme chtěli jet ze Žďárce u Skutče právě tímto inkriminovaným spojem, ale vyjeli jsme z Prahy již dopoledne, ne snad v nějaké předtuše, ale protože bylo do Pardubic a do Ždárce dobré spojení a také jsme si potřebovali ve vesnici ještě nakoupit.

Později odpoledne a celý večer jsme slyšeli houkat záchranné sanitní a požární vozy a pozorovali vrtulníky, co létaly nad lesem.Vůbec jsme netušili, co se stalo.

To vše jsme se dozvěděli až v pozdních večerních hodinách od známých, kteří jeli po blízké silnici kolem nehody a rovněž ze zpráv v rozhlase.

Viníci nehody byli odsouzeni k trestům odnětí svobody nepodmíněně na 8 a 5 let.

Krouna je obec západně od Hlinska v Čechách, rozkládá se podél říčky Krounky a kromě železnice zde prochází silně frekventovaná silnice spojující Poličku a Hlinsko.V obci jsou dva kostely, katolický a evangelický. Nedaleko se nachází vesnička Kameničky, kterou proslavil malíř A. Slavíček.

Čachnov je malá osada uprostřed krásných, čistých lesů, železnice zde funguje od roku 1896. Nyní je sem zavedena sporadická, spíše víkendová železniční doprava. Dlouhá léta v této stanici vystupoval herec Radovan Lukavský (1919-2008), který měl nedaleko, v osadě zvané Ruda chalupu. A jak sám přiznával, mnoho rolí se učil právě zde, v tichu lesů. Dodnes sem jezdí jeho potomci.

Můj příběh nehoda vlaky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.