Můj tip na dovolenou:
Horská chata Lesanka

Můj tip na dovolenou:
Horská chata Lesanka

16. 6. 2015

Ráda vás seznámím s místem své dovolené v západočeském kraji, organizované Českým svazem žen. První návštěva této lokality byla v roce 2012. Pěkné čisté ubytování, výborná kuchyně a příjemný a rychlý personál. Kde že to je?

Chata Lesanka se nachází v obci Mariánská, jen několik málo kilometrů od Jáchymova. Chata je umístěna u lesa v klidném prostředí a pod obcí jen s několika usedlíky. My přijíždíme o prázdninách autobusem. Cesta tam od nás je dlouhá 265 km, ale nejedeme v "jednom tahu“. První dopolední zastavení je v Poděbradech. Kolonáda, město, zmrzlina a památky jen okrajově a hned pokračujeme  - směr Mariánská.

Polední zastávka bude v Mariánských Lázních. Jsme tu právě včas. Ve 13.00 bude zpívající fontána tryskat v doprovodu krásné hudby, jako je Nabucco, Lazebník sevilský, Vltava nebo Malá noční hudba. Každou lichou hodinu jiná hudba s barevným nasvícením. Jedním slovem nádhera. Oběd a procházka po městě, ale to není vše. Nad tímto lázeňským městem se nachází v mírném kopci - dá se vyjet lanovkou nebo jít pěšky - park s názvem Park Boheminium. Na mírném svahu jsou rozesety miniatury našich hradů a zámků v poměru 1:25. Určitě stojí za podívání.

Hned za plotem se tyčí Ještěd, hrad Kokořín, kamenný most v Písku, Zelená hora, Kostel sv. Bartoloměje v Kočí, Bečov nad Teplou, Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou, Lázně Kynžvart, Karlštejn, Ruprechtov - větrný mlýn, Letohrádek Hvězda, katolický kostel p. Marie Pomocné v Železné Rudě, Ratibořice, Kuželov - větrný mlýn, minaret v Lednici, Červená Lhota, rozhledna Poledník a jiné.

Další naše túra byla po horách. Z Klínovce po turistické na Boží dar - Ježíškova cesta, hned vedle krásné rašeliniště - bohužel tento rok bylo nepřístupné, konala se rekonstrukce cestiček. Cesta pro děti, ale proč si to neprojít jako děti, v nádherné přírodě. Krátký a dlouhý okruh. V turistickém centru si mohou děti vyzvednout kartičku na splněné úkoly a na konci - opět v centru - dostanou odměnu. Také můžete využít Ježíškovu poštu. Napíšete pohled na adresu a o vánocích dojde pozdrav od Ježíška. Opravdu přišel. V jednotlivých zastaveních jsou úkoly jako, co nepatří do přírody, čí to jsou stopy, co je to za strom a jiné.

Zdatnější mohou jít cestu lyžaře Lukáše Bauera, cesta na Klínovec a Karlovy Vary - komentovaná procházka, krásná procházka i bez průvodce - vřídlo, kolonáda nebo muzeum skla Moser, a asi o 7km dál Vánoční dům - celoročně výstava všeho, co se vánoc týče, a nádherná ledová cukrárna.

Co mne nejvíce překvapilo, bylo město Jáchymov. Lázně jsou nové a krásné, ale město téměř vylidněné a zdevastované. Bazény krásně teplé s léčivými účinky už při samotném koupání, připravené pro lázeňské hosty, ale i pro veřejnost v určité hodiny. Nad městem se nachází lom Svornost, z kterého lázně odebírají léčivou uranovou vodu. Dnes má lom několik pramenů a patří lázním.

Určitě je ještě mnoho nádherných míst, která jsem nepopsala a nenavštívila. Stačí se zapovídat s recepční nebo někým jiným z personálu a určitě vyberou trasu dostupnou každému.

Skvělá kuchyně Lesanky a příjemný personál nám pobyt velice zpříjemňoval, a protože jsme mnoho krušnohorských krás neviděli, za rok jsme se vrátili a navštívili jiné trasy v okolí. Nechá se sem dojet autobusem - v Karlových Varech se přesedá, ale určitě pohodlnější i pro další poznávání okolí je cestovat autem nebo se skupinou a svým autobusem, jako jsme jeli my.

Mohu potvrdit, že Krušné hory nejsou krušné, a vřele doporučit tuto chatu. I na facebooku mají své stránky, kde se nejlépe dočtete o jejich aktivitách a reakce ubytovaných.Zde je odkaz na chatu a možnosti jimi poskytované:

Několik fotek je zde, více informací o ubotování pak na stránkách Chaty Lesanka zde.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.


dovolená naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.