Můj tip na dovolenou:
Horská chata Lesanka

Můj tip na dovolenou:
Horská chata Lesanka

16. 6. 2015

Ráda vás seznámím s místem své dovolené v západočeském kraji, organizované Českým svazem žen. První návštěva této lokality byla v roce 2012. Pěkné čisté ubytování, výborná kuchyně a příjemný a rychlý personál. Kde že to je?

Chata Lesanka se nachází v obci Mariánská, jen několik málo kilometrů od Jáchymova. Chata je umístěna u lesa v klidném prostředí a pod obcí jen s několika usedlíky. My přijíždíme o prázdninách autobusem. Cesta tam od nás je dlouhá 265 km, ale nejedeme v "jednom tahu“. První dopolední zastavení je v Poděbradech. Kolonáda, město, zmrzlina a památky jen okrajově a hned pokračujeme  - směr Mariánská.

Polední zastávka bude v Mariánských Lázních. Jsme tu právě včas. Ve 13.00 bude zpívající fontána tryskat v doprovodu krásné hudby, jako je Nabucco, Lazebník sevilský, Vltava nebo Malá noční hudba. Každou lichou hodinu jiná hudba s barevným nasvícením. Jedním slovem nádhera. Oběd a procházka po městě, ale to není vše. Nad tímto lázeňským městem se nachází v mírném kopci - dá se vyjet lanovkou nebo jít pěšky - park s názvem Park Boheminium. Na mírném svahu jsou rozesety miniatury našich hradů a zámků v poměru 1:25. Určitě stojí za podívání.

Hned za plotem se tyčí Ještěd, hrad Kokořín, kamenný most v Písku, Zelená hora, Kostel sv. Bartoloměje v Kočí, Bečov nad Teplou, Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou, Lázně Kynžvart, Karlštejn, Ruprechtov - větrný mlýn, Letohrádek Hvězda, katolický kostel p. Marie Pomocné v Železné Rudě, Ratibořice, Kuželov - větrný mlýn, minaret v Lednici, Červená Lhota, rozhledna Poledník a jiné.

Další naše túra byla po horách. Z Klínovce po turistické na Boží dar - Ježíškova cesta, hned vedle krásné rašeliniště - bohužel tento rok bylo nepřístupné, konala se rekonstrukce cestiček. Cesta pro děti, ale proč si to neprojít jako děti, v nádherné přírodě. Krátký a dlouhý okruh. V turistickém centru si mohou děti vyzvednout kartičku na splněné úkoly a na konci - opět v centru - dostanou odměnu. Také můžete využít Ježíškovu poštu. Napíšete pohled na adresu a o vánocích dojde pozdrav od Ježíška. Opravdu přišel. V jednotlivých zastaveních jsou úkoly jako, co nepatří do přírody, čí to jsou stopy, co je to za strom a jiné.

Zdatnější mohou jít cestu lyžaře Lukáše Bauera, cesta na Klínovec a Karlovy Vary - komentovaná procházka, krásná procházka i bez průvodce - vřídlo, kolonáda nebo muzeum skla Moser, a asi o 7km dál Vánoční dům - celoročně výstava všeho, co se vánoc týče, a nádherná ledová cukrárna.

Co mne nejvíce překvapilo, bylo město Jáchymov. Lázně jsou nové a krásné, ale město téměř vylidněné a zdevastované. Bazény krásně teplé s léčivými účinky už při samotném koupání, připravené pro lázeňské hosty, ale i pro veřejnost v určité hodiny. Nad městem se nachází lom Svornost, z kterého lázně odebírají léčivou uranovou vodu. Dnes má lom několik pramenů a patří lázním.

Určitě je ještě mnoho nádherných míst, která jsem nepopsala a nenavštívila. Stačí se zapovídat s recepční nebo někým jiným z personálu a určitě vyberou trasu dostupnou každému.

Skvělá kuchyně Lesanky a příjemný personál nám pobyt velice zpříjemňoval, a protože jsme mnoho krušnohorských krás neviděli, za rok jsme se vrátili a navštívili jiné trasy v okolí. Nechá se sem dojet autobusem - v Karlových Varech se přesedá, ale určitě pohodlnější i pro další poznávání okolí je cestovat autem nebo se skupinou a svým autobusem, jako jsme jeli my.

Mohu potvrdit, že Krušné hory nejsou krušné, a vřele doporučit tuto chatu. I na facebooku mají své stránky, kde se nejlépe dočtete o jejich aktivitách a reakce ubytovaných.Zde je odkaz na chatu a možnosti jimi poskytované:

Několik fotek je zde, více informací o ubotování pak na stránkách Chaty Lesanka zde.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.


dovolená naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%