Hnojákovský pokrok

Hnojákovský pokrok

23. 6. 2015

V Hnojákově mám letní sídlo, je ve Středočeském kraji. Vesnici sleduji už od 50. let minulého století. Říká se jí tak proto, že domy byly před hlavním vchodem ozdobeny hnojišti, po návsi crčela v mnoha proudech močůvka. Proudila i do studen s pitnou vodou. Kolem čůrků močůvky vysedávali vesničané na dřevěných kládách, děti si v ní hrály. Nikdo se ale infekcemi nenakazil.

První pokrok do vsi přišel za druhé světové války, to si jeden sedlák zavedl elektrický proud a večer rozsvěcoval osmiwattovou žárovku. Jen pomalu se připojovali sousedé, někteří si později koupili i elektronkové rádio Philips.

S nástupem JZD pomalu nějaké peníze uspořili, a tak si každá generace přistavěla jedno patro. JZD se zmáhalo, kolektivní hospodaření začalo po čase hodně vydělávat. Dalo se z družstva ještě ledacos přikrást. Družstevníci si kupovali barevné televizory. Když už JZD nevědělo, co s přebytečnými penězi, zakoupili družstevníkům letecký zájezd do střední Asie.

V rámci akce „Z“ si vystavěli moderní hospody a krámy. To vše po pracovní době a zadarmo. Tak měli pohodlí, a hned u baráku.

Padl minulý režim, JZD padlo také, všichni byli najednou nezaměstnaní. Náveská světla pohasla, nikdo nechtěl platit elektřinu. Psi byli utraceni, žrali by drahé jídlo.

V televizorech se začaly dávat amerikánské filmy, byly vzorem pro vesničany. V nich se tam rozváděla manželství všech barev pleti. Vesničané podle nich hned začali „přepřahat“, padesátníci měnili manželky za dvacetileté milenky.

V okolních třech vískách také došlo ke zkáze. Byly zničeny tři krámy a tři hospody, přežily v demokracii jenom 25 let! Tak se místní mohli dívat na čerstvý rohlík a krajíc chleba jen na TV obrazovkách. Z domů už nevychází na náves. Stejně se pohněvali už před dvěma sty lety, nenávist k sousedům je tu dědičná!

Naštěstí kraj kolonizují pracovití Vietnamci. Otevřeli zatím jen jeden krám, otevřeno mají pořád, mají v nich čerstvé pečivo i ostatní obyčejné a žádané zboží. Nic už není na záznam od předešlého dne, jako to bylo u českých prodavačů. Jsou nám Čechům vzorem.

Tak díky jim se snad vrátíme do pohodlí totality!?

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.