Obloha nabídne unikátní
jev, léto začíná v neděli

Obloha nabídne unikátní
jev, léto začíná v neděli

20. 6. 2015

Astronomické léto začíná v neděli 21. června v 16:38 letního středoevropského času, kdy vstoupí Slunce do znamení Raka. Den bude nejdelší, zatímco noc nejkratší. Počasí bohužel letně vypadat nebude, podle předpovědi má být neděle polojasná až oblačná místy s přeháňkami. Denní teploty se budou pohybovat mezi 17 až 21 °C. Ale den před letním slunovratem bude ale možné pozorovat jedno z nejhezčích seskupení jasných objektů na obloze v letošním roce. 

Za soumraku a na jeho konci se nad západním obzorem v sobotu setkají dvě nejjasnější planety – Venuše a Jupiter s Měsícem. „Na pozorování si přitom vystačíme pouhýma očima bez dalekohledu. Působivé uskupení bude na obloze zabírat plochu o průměru kolem sedmi stupňů. Na jednotlivé objekty je pak dalekohled na pozorování vhodný,“ sdělil mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. Dobrou viditelnost ale nesmí rušit mraky. 

Nejlepším časem, kdy by se mohl astronomický úkaz sledovat, bude podle Suchana přibližně ve 22:00 hodina. Slunce v tomto čase klesne již šest stupňů pod ideální obzor, a bude tak končit takzvaný občanský soumrak a začínat soumrak nautický. „Pro pozorování vyberte místo s dobře odkrytým západním obzorem, ideálně vysoko na kopci nebo alespoň z vyšších pater budov, kde ve výhledu nic neruší,“ dodal Suchan. 

Nejjasnější z trojice objektů tohoto seskupení bude Měsíc. Druhým nejjasnějším objektem formace má být planeta Venuše a nejméně jasným objektem bude paradoxně největší planeta Sluneční soustavy – obří Jupiter. 

astronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...