Výstava v Lucerně ukazuje
dílo Leonarda da Vinciho

Výstava v Lucerně ukazuje
dílo Leonarda da Vinciho

21. 6. 2015

Představit Leonarda da Vinciho jako vynálezce, malíře, anatoma, sochaře, hudebníka a architekta má mimořádná interaktivní mezinárodní výstava Da Vinci – Inventions. Návštěvníci si ji ve Velkém sále pražské Lucerny mohou poprvé prohlédnout tento víkend, ale potrvá až do 28. srpna.

Putovní výstava nabízí příklady Leonardových strojních vynálezů i pohyblivé modely nejvýznamnějších děl. Nechybí ani reprodukce známých umělcových obrazů. Exponáty si návštěvníci mohou rozpohybovat, točit s nimi a vyzkoušet si, na jakých vědeckých principech vznikly. 

Prostřednictvím třinácti tematických oblastí jeho děl mohou nahlédnout do mysli všestranné renesanční osobnosti, která položila základy několika důležitých vynálezů moderní doby, například vrtulníku, letadla, automobilu nebo jízdního kola. 

Všechny vynálezy sestavili podle pořadatelské společnosti Grande Exhibitions, která vlastní a provozuje římské Muzeum Leonarda da Vinciho, italští umělečtí řemeslníci. Mnohé využívají techniky a materiály totožné s těmi, které se používaly v době renesance. 

Řemeslníci prý probádali více než šest tisíc stran Leonardových poznámkových sešitů, takzvaných kodexů, a studovali i zrcadlově převrácené písmo, kterými se snažil udržet své vynálezy v tajnosti. Pomocí dotykových obrazovek si mohou návštěvníci prolistovat i kodexy, kde se seznámí s umělcovou abecedou a technikou psaní. Zábavně vzdělávací formou je také představena na plátno promítaná Poslední večeře, da Vinciho nástěnná malba z 15. století. Nachází se v milánském kostele Santa Maria delle Grazie. 

naše tipy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.