Pozor na vybitý mobil
či notebook na letišti

Pozor na vybitý mobil
či notebook na letišti

25. 6. 2015

Vybitý mobilní telefon, notebook či jiná spotřební elektronika může při cestě na dovolenou zkomplikovat odbavení na letišti. Cestující s vybitým mobilem musí počítat s podrobnou prohlídkou, upozorňuje Letiště Václava Havla.

Pracovníci ostrahy v takových případech pasažéry mohou vyzvat k zapnutí elektronických zařízení, která si berou na palubu. Tím cestující prokážou, že zařízení slouží svému účelu a vyloučí tak jejich možné použití k teroristickému útoku.

"V případě nemožnosti spuštění je třeba připravit se na mnohem podrobnější kontrolu, nicméně samo o sobě toto není automatickým důvodem k vyloučení z přepravy," uvedla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

"Před bezpečnostní kontrolou je nutné veškerou větší elektroniku z kabinového zavazadla vyndat do přepravky k samostatné kontrole mimo zavazadlo. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že u těchto zařízení mohou probíhat podrobnější ruční prohlídky nebo prohlídky detektory výbušnin," podotkla Janoušková.

Některé státy zpřísnily pravidla pro odbavení elektroniky natolik, že zařízení, která nelze zapnout ani dobít, nejsou pro přepravu v kabinovém zavazadle přípustná. Týká se to například USA a Velké Británie. Zástupci českých letišť proto doporučují mít zařízení vždy dobité, aby bylo schopné zapnutí a ověření funkčnosti.

"Co se týká doporučení pro převoz elektroniky, tak stále platí, že elektronika musí být vyjmuta z kabinového zavazadla cestujícího těsně před kontrolou a podrobena kontrole samostatně," doplnila mluvčí letiště Leoše Janáčka v Ostravě Michaela Kubešová.

letiště mobily
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%