Můj tip na dovolenou: Egypt

Můj tip na dovolenou: Egypt

28. 6. 2015

Řekne-li někdo Egypt, mnoho lidí si představí zemi bohatou na kulturní starověké památky: Káhiru, Luxor, Pyramidy v Gíze, Sakkaře, Dahšúru, Abúsíru. A také Amonův chrám v Karnaku, chrám královny Hatšepust i pohřebiště - hrobky faraonů, sarkofágy či mumie v Údolí králů. Všechno jsou to skvostná, vynikající stavební díla.

Ale na druhé straně láká Egypt návštěvníky svým čistým mořem, šnorchlováním, lelkováním na pláži a prožitím luxusní dovolené.

Hlavním turistickým centrem na africkém pobřeží Rudého moře je Hurghada, kde proudí davy návštěvníků po celý rok. Výhodou jsou nejen písčité pláže, ale v blízkosti se nacházejí i korálové útesy.Průměrná teplota se pohybuje mezi 22 až 29 stupni C, takže je vhodnou destinací k celoroční návštěvě. Turisty láká především teplé, průzračně křištálové moře, nádherný podmořský svět a nadstandartní služby.

V tradičním centru města máte možnost navštívit typicky arabské tržiště, nakoupit si suvenýry a zboží. Sednout si v krámku, vychutnat  si vodní dýmku s ibiškovým čajem, který vám majitel uvaří, a smlouvat o cenách. Vždy a všude, v obchůdcích, v taxících. Také lze nakouknout zvenku do jejich mešit, kde 5x denně se z minaretu ozývá hlas svolávající věřící k modlitbě. Anebo za poplatek vstoupit do mešity se zahalenými rameny a bosky. K islámu se hlásí 90 % Egypťanů, zbytek jsou křesťané a Židé.

Místní cestovní kanceláře nabízejí spousty výletů, jeden z nejoblíbenějších je ostrov Giftun, kde můžete šnorchlovat a kochat se v křišťálově čistém moři pestrobarevnými korály -  podmořským světem. Šnorchl se dá půjčit za 5 egyptských liber (necelých 20 Kč) na 4 hodiny. Další výlet je třeba Dolphin House, plavba po moři a setkání s delfíny i kladivouny, ovšem není zaručeno, že na velké ryby skutečně narazíte.

Rovněž se můžete projet lodí s proskleným dnem. A za pozornost určitě stojí výlet do beduínské vesnice uprostřed pouště, prohlídka jejich domovů, jízda na velbloudech, čtyřkolkách, pozorování západu slunce... Jako poslední bývá výlet do městečka El.Quiser, návštěva přístavu, mešity se zastávkou v továrně na výrobu parfémů.

Já už do Egypta nejezdím za památkami, byla jsem tam po sedmé, ale za odpočinkem u Rudého moře, kde plavu, šnorchuji, hraji biliár, lenoším, dělám prostě to, co mě baví. No, zkrátka užívám si dovolené, sluníčka a moře, kde se i obyčejná žena, jako jsem já, cítí jako princezna z Asuánu.

V ohrazených částech hotelů je to jako v pohádce, za  nimi chudoba a  bída.

Ještě že žijeme v naší krásné, malé zemičce.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
dovolená naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%