Jiří Kodet: svéráz
a herecký aristokrat

Jiří Kodet: svéráz
a herecký aristokrat

25. 6. 2015

Ztvárnil desítky filmových i divadelních rolí, v polovině 60. let stál u zrodu pražského Činoherního klubu, kde zazářil například v Gogolově Revizorovi či Čechovově Strýčku Váňovi. Výraznějších filmových příležitostí se svérázný muž se sarkastickým humorem, aristokratickým vystupováním a velkým šarmem dočkal až po roce 1989, kdy získal i dva České lvy - prvního za roli v černé komedii Knoflíkáři, druhého za cholerického odbojáře ve snímku Pelíšky.

Skvělý herec Jiří Kodet zemřel přesně před deseti lety 25. června 2005 ve věku 67 let.

Pražský rodák Kodet pocházel z prastarého hereckého rodu, avšak jeho cesta k divadlu nebyla jednoduchá. Kvůli emigraci nevlastního otce jej vyhodili z gymnázia, s obtížemi se dostával i na později absolvovanou DAMU. Své herecké začátky pak prožil v divadlech v Pardubicích a Ostravě.

Posledních více než deset let svého života Kodet spojil s Národním divadlem, odkud za předchozího režimu vyhodili jeho matku Jiřinu Steimarovou. V roce 2003 dostal státní Medaili Za zásluhy, v rodinné herecké tradici pokračuje jeho dcera z druhého manželství Barbora.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.