Tropické teploty nedělají dobře
nikomu. Ale seniorům obzvlášť

Tropické teploty nedělají dobře
nikomu. Ale seniorům obzvlášť

7. 7. 2012

Dostatek tekutin, odložit fyzicky náročnou práci, mít pokrývku hlavy, nosit sluneční brýle a vyvarovat se náhlých teplotních změn, jsou doporučení a varování lékařů pro nynější horké prázdninové období. Česko ovládly tropické dny s teplotami přes 30 °C. A vypadá to, že jen tak brzy neskončí.

Ve velkých vedrech je potřeba podle lékařů dbát zejména na pitný režim. Dospělý člověk by měl v teplých dnech vypít 2,5 až tři litry tekutin. Nejlepší je čistá voda nebo minerálka. Lidé, kteří vědí, že jim horko nedělá dobře, by se měli vyhnout fyzické námaze a držet se spíše ve stínu.

Horko zatěžuje zejména chronicky nemocné lidi, malé děti a hlavně seniory. Tělo starších lidí daleko hůře hospodaří s tekutinami, nedokáže nastavit úsporný režim a zadržet vodu, ledviny jsou méně schopné koncentrovat moč. Starší, a tedy i tenčí kůže, odpaří více tekutin, aniž by lidé měli pocit, že se potí. Někteří senioři i při vysokých teplotách mají paradoxně pocit chladu. Je to dáno tím, že se jim neprokrvují konečky končetin. Během horkých letních dnů varují lékaři také lidi s vysokým tlakem. Doporučují jim, aby dostatečně pili, nepřetěžovali se a nezapomínali na své léky.

Koupání jen s rozmyslem

Koupání je v těchto vedrech příjemným osvěžením. Kromě řas a sinic, které se kvůli vysokým teplotám přemnožují a leckdy koupání v dané lokalitě znemožní, je třeba dávat pozor i na jiná nebezpečí.

„Skok přehřátého těla do ledové vody bez předchozí přípravy organismu na teplotní změnu často vyvolá svalové křeče a následky mohou být velmi tragické,“ uvádí internista Bohumil Ždichynec. Třebaže je tento fakt notoricky známý, lidé ho stále často ignorují.

Lékaři proto doporučují se nejprve ochladit, napít, odpočinout si a do vody vstupovat obezřetně. „Pokud lidé neznají terén a dno rybníka nebo nádrže, rozhodně by neměli do vody skákat. Je to jedna z nejnebezpečnějších záležitostí léta,“ připomíná Ždichynec.

Ženy by si při koupání měly dát zase pozor na dlouhé nošení mokrých plavek, může přispět ke vzniku vaginálních mykóz. „Při dlouhém pobytu ve vlhkých plavkách totiž dochází k zapářce a vzniká tak ideální prostředí pro kvasinky, které nemoc způsobují,“ vysvětlila pražská gynekoložka Vladimíra Paseková. Při koupání v bazénu zase ženě neprospívá vysoký obsah chloru ve vodě, narušuje totiž přirozené pH pochvy. Koupání v moři je z tohoto hlediska lepší, neboť slaná voda působí protizánětlivě.

Nebezpečné prudké slunce

Nutné je dbát o sebe také při slunění. Přes poledne, tedy zhruba od 11 do 15 hodin lékaři pobyt na přímém sluníčku nedoporučují vůbec. Po zbytek dne je pak důležité chránit se opalovacími krémy s vhodným ochranným faktorem. Hazardování s přílišným sluněním může vyústit až v rakovinu kůže. Starší nebo nemocní lidé mohou na přímém prudkém slunci snáze zkolabovat.

Odborníci upozorňují také na to, že někteří jedinci mohou být na sluníčko alergičtí. Alergii na sluneční paprsky mohou navíc vyvolat i některé léky. Patří mezi ně například masti proti bolesti kloubů s ketoprofenem a některá antibiotika.

vedra zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.