Odpoledne na zámku
Světlá nad Sázavou

Odpoledne na zámku
Světlá nad Sázavou

30. 6. 2015

Jedno moje nedělní odpoledne by se dalo nazvat vzpomínkovým. V nedalekém zámečku ve Světlé nad Sázavou je stálá výstava skla a dočasná výstava panenek, hodin a zbraní. Proč se nepodívat na časy minulé?

Mám to jen, coby kamenem dohodil. Tentokrát o nějaký kilometr dál, protože ani naše okolí není ušetřeno pravidelné prázdninové úpravy silnic.

Na levém břehu řeky Sázavy již v roce 1393 byla vystavěna tvrz. Následně se zde vystřídalo několik majitelů. Štěpán ze Šternberka i jiní. Historie zámku je opravdu bohatá. Zámek byl po celá leta přistavován a upravován, včetně zámeckého parku. Vídeňský architekt přistavěl novorenesanční věžičku, balkon a arkády uzavřel okny. Zámek o čtyřech křídlech, s nádvořím s kašnou a v různém slohu. Ve 20. století zde sídlila banka a od roku 1949 střední zemědělská škola. V jednom křídle přebývalo Muzeum Světelska. Takovéto využívání budovy zámku nebylo příliš šetrné k památkovému objektu.

Veliká změna nastala v roce 2013. Město zámek prodalo s cílem zachránit kulturní památku a zpřístupnit ji veřejnosti. Tento zámek není kulturní památka, alespoň prozatím. Úpravy však daly zámku krásný vzhled. Světlá byla vyhlášená sklářstvím. I proto v zámku jako první okruh byla zpřístupněna Expozice historického evropského skla s 1100 exponáty.

Dalším okruhem se stala výstavka panenek, zapůjčených ze Zruče nad Sázavou, tady si člověk zavzpomíná, jakou panenku měl doma a která byla v mé posteli, historických hodin (baroko - 19.století), zapůjčených z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, zbraní, zapůjčených z pražského Národního muzea, a obrazů s několika sochami (baroko) z Muzea Vysočiny v Třebíči.

Pro návštěvníky, ale i všechny z okolí, je připravena na nádvoří kavárna Ladurée. Nabídka z široké škály kávy, zákusků, dortů a zmrzliny s posezením v krásně upraveném interiéru nebo venku na nádvoří pod slunečníky.

Tentokrát si připomínáme minulost, a tak vstupenka do expozice historických hodin, zbraní a soch s obrazy bude pro dnešek stačit. Při odchodu z prohlídky potkáváme malou skupinku, mířící do království panenek. "Chcete jít s námi?" překvapuje mne dotaz průvodkyně. "Vždyť nemáme vstupenky." Nevadí, doplatíme si, až se vrátíme. Dobrý nápad, a tak neváháme. Opravdu malá expozice. Ty nejhezčí - krojované - tu již nejsou. Byly vráceny do Zruče. Přišli jsme pozdě.

Hodiny, zbraně i obrazy se nesmí fotografovat. Jsou tu hodiny všech tvarů a velikostí, vykládané perletí či slonovinou, a první budík z 16. století. Tři místnosti plné historických hodin. Sloupové, skříňové i obrazové. Krása minulosti na nás dýchá i z obrazů na stěnách. Zbraně ohromných velikostí a halapartny s přilbicemi ve vitrinách, doplněné portréty panovníků a rodinných příslušníků na stěnách. Škoda, že nemám foto, stálo to za podívání. Tak jen několik fotek panenek, zámku a parku. Krásné odpoledne uteklo nějak rychle.


Další fota zde: http://novikma.rajce.idnes.cz/Zamek_Svetla_nad_Sazavou/

hrady a zámky naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.