Odpoledne na zámku
Světlá nad Sázavou

Odpoledne na zámku
Světlá nad Sázavou

30. 6. 2015

Jedno moje nedělní odpoledne by se dalo nazvat vzpomínkovým. V nedalekém zámečku ve Světlé nad Sázavou je stálá výstava skla a dočasná výstava panenek, hodin a zbraní. Proč se nepodívat na časy minulé?

Mám to jen, coby kamenem dohodil. Tentokrát o nějaký kilometr dál, protože ani naše okolí není ušetřeno pravidelné prázdninové úpravy silnic.

Na levém břehu řeky Sázavy již v roce 1393 byla vystavěna tvrz. Následně se zde vystřídalo několik majitelů. Štěpán ze Šternberka i jiní. Historie zámku je opravdu bohatá. Zámek byl po celá leta přistavován a upravován, včetně zámeckého parku. Vídeňský architekt přistavěl novorenesanční věžičku, balkon a arkády uzavřel okny. Zámek o čtyřech křídlech, s nádvořím s kašnou a v různém slohu. Ve 20. století zde sídlila banka a od roku 1949 střední zemědělská škola. V jednom křídle přebývalo Muzeum Světelska. Takovéto využívání budovy zámku nebylo příliš šetrné k památkovému objektu.

Veliká změna nastala v roce 2013. Město zámek prodalo s cílem zachránit kulturní památku a zpřístupnit ji veřejnosti. Tento zámek není kulturní památka, alespoň prozatím. Úpravy však daly zámku krásný vzhled. Světlá byla vyhlášená sklářstvím. I proto v zámku jako první okruh byla zpřístupněna Expozice historického evropského skla s 1100 exponáty.

Dalším okruhem se stala výstavka panenek, zapůjčených ze Zruče nad Sázavou, tady si člověk zavzpomíná, jakou panenku měl doma a která byla v mé posteli, historických hodin (baroko - 19.století), zapůjčených z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, zbraní, zapůjčených z pražského Národního muzea, a obrazů s několika sochami (baroko) z Muzea Vysočiny v Třebíči.

Pro návštěvníky, ale i všechny z okolí, je připravena na nádvoří kavárna Ladurée. Nabídka z široké škály kávy, zákusků, dortů a zmrzliny s posezením v krásně upraveném interiéru nebo venku na nádvoří pod slunečníky.

Tentokrát si připomínáme minulost, a tak vstupenka do expozice historických hodin, zbraní a soch s obrazy bude pro dnešek stačit. Při odchodu z prohlídky potkáváme malou skupinku, mířící do království panenek. "Chcete jít s námi?" překvapuje mne dotaz průvodkyně. "Vždyť nemáme vstupenky." Nevadí, doplatíme si, až se vrátíme. Dobrý nápad, a tak neváháme. Opravdu malá expozice. Ty nejhezčí - krojované - tu již nejsou. Byly vráceny do Zruče. Přišli jsme pozdě.

Hodiny, zbraně i obrazy se nesmí fotografovat. Jsou tu hodiny všech tvarů a velikostí, vykládané perletí či slonovinou, a první budík z 16. století. Tři místnosti plné historických hodin. Sloupové, skříňové i obrazové. Krása minulosti na nás dýchá i z obrazů na stěnách. Zbraně ohromných velikostí a halapartny s přilbicemi ve vitrinách, doplněné portréty panovníků a rodinných příslušníků na stěnách. Škoda, že nemám foto, stálo to za podívání. Tak jen několik fotek panenek, zámku a parku. Krásné odpoledne uteklo nějak rychle.


Další fota zde: http://novikma.rajce.idnes.cz/Zamek_Svetla_nad_Sazavou/

hrady a zámky naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Byla jsem tam loni při Svatováclavské pouti. Mile mě překvapilo, jak zámek zkrásněl. Vůbec jsem dříve neměla tušení, jak rozsáhlý je za ním park. Maruš, dobře, že jsi Světlou tak hezky připomněla.
Hana Rypáčková
Pěkný výlet.To je dobře, že v zámku nebyl třeba statek nebo JZD .Je hezky opravený...
Dagmar Bartušková
Marie, pěkně napsané a krásné fotky.
Libor Farský
Maruško, děkuji za souhlas. Je to krásná fotka, jakož i Vaše další a oceňuji i Vaše výstižné pojmenování obrázků. Jen maličkost - nešlo by to u mne bez toho"pane"? To bych si s radostí zařehtal. L.
Dana Kolářová
Marie, hezká reportáž z výletu i fotky.
Marie Novotná
Pane Libore,moc mne potěšilo,že ctíte autorství.Samozřejmě máte moje svolení foto použít.Už se těším na článek. Slečna průvodkyně mi pravila,že to jsou exponáty muzeí a muzea si to nepřejí .Panenky byl jiný okruh a do muzea skla jsem nešla.(prozatím)
Libor Farský
Ještě jednou Marušce a omlouvám se, že mimo toto téma, protože se nějak míjíme na chatu. Rád bych Vás poprosil o použití Vašeho obrázku ke svému připravovanému článku. Bude to má reakce na krásný článek o strastech zoufalé, ale statečné ženy Lidmilky Nejedlé při jednáních s úřady. Hodila by se mi Vaše fotka s hlavou šimla. Samozřejmě bych Vás uvedl jako autorku fota a také text pod obrázkem "Cukříček by nebyl?" (O tom to totiž také bude). Prosím, Maruško, o odpověď (případně i negativní) sem, nebo na chat anebo e-m na lifa.takeiteasy@seznam.cz . Děkuji L.
Libor Farský
Maruško, vysvětlil Vám někdo ten zákaz fotografování. Pochopil bych to, kdyby prodávali obrázkový katalog exponátů. Zrovna historické sklo a hodiny by mne moc zajímaly.
Marie Novotná
Zuzko,moc děkuji,jako vždy přeháníš. Vando,sklárny zanikly v r.2008ale od 2009 opětovně jedou i když v menším (dříve asi 1300 lidí,nyní 500).Pokud máš zájem ,tady je odkaz:http://www.crystalite.org/cs/o-nas/.Také jsem se byla podívat na dni otevřených dveří-byla jsem zklamaná.S původní sklárnou to má společné pouze sklo.
VANDA Blaškovič
Děkuji za hezký článek, Maruško. Tak tedy sklárny ve Světlé již nejsou a co ženská věznice? Kéž by jí nebylo třeba.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...