Festival v Karlových varech
ocenil herce Josefa Somra

Festival v Karlových varech
ocenil herce Josefa Somra

6. 7. 2012

Známý český herec Josef Somr převzal v karlovarském Městském divadle z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu za mimořádný umělecký přínos české kinematografii. Publikum v divadle mu aplaudovalo ve stoje.

„Děkuji. Ani nevíte, jak moc bych si přál, aby na tomto pódiu stál Jaromil Jireš, jak by mu toto pódium slušelo. Nebo moje milovaná Jana Dítětová. Bohužel, ti už se sem nedostanou,“ vzpomněl na své zesnulé kolegy v děkovné řeči Somr před projekcí filmu Žert, který Jireš natočil v 1968.

Vyslovil proto přání do Karlových Varů se znovu vrátit, na projekci stejného filmu. „Tak, aby tu mohl stát Milan Kundera. Já se vám přiznám, že on byl první, kdo mi před necelým týdnem k zisku této ceny gratuloval,“ řekl Somr s tím, že se s uznávaným spisovatelem a autorem knižní předlohy neviděl 44 let.

„Velice mu děkuji a zdravím do Francie,“ poděkoval věhlasnému spisovateli žijícímu dlouhodobě ve Francii.

Osmasedmdesátiletý oblíbený herec Josef Somr, rodák z moravského Slovácka, zazářil hned ve své první velké filmové roli prostopášného výpravčího Hubičky v Menzelově oscarovém snímku Ostře sledované vlaky z roku 1966. Hrál ve více než osmi desítkách snímků a vytvořil role v padesáti divadelních hrách. Letos převzal tento dvojnásobný držitel cen Thálie Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. V letech 2005 a 2009 zvítězil v anketě Neviditelný herec o nejoblíbenějšího rozhlasového herce, v roce 2005 obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy.

Absolvent brněnské JAMU byl dlouholetým členem pražského Činoherního klubu a posléze oporou činohry Národního divadla. Pro jeho herectví je charakteristické mimořádné nasazení, pečlivá příprava a sebereflexe. Na filmovém plátně se naposledy objevil letos ve snímku Jiřího Stracha Vrásky z lásky a v Göblově pohádce Kovář z Podlesí.

festival herci ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.