Můj tip na výlet: miniatury 
budov i zahradní železnice

Můj tip na výlet: miniatury
budov i zahradní železnice

10. 7. 2015

Co je malé, to je milé - tak zní známé pořekadlo, které využiji ke své pozvánce na dva výlety. Oba jsou zahraniční. Nebo spíš příhraniční. Zvlášť na ten druhý nezapomeňte vzít vnoučata. Nebo jim neukazujte fotky, protože by vám neodpustila, že jste je s sebou nevzali.

První moje pozvánka směřuje na polskou stranu Krkonoš. Přechodem přes Harrachov nebo Horní Malou Úpu sjedete šupem dolů a po pár kilometrech (zvláště z Horní Malé Úpy jste tam za chvíli) se ocitnete v městečku Kowary. Zde, v areálu původní továrny na výrobu koberců, byl v roce 2003 zbudován Park miniatur. Ten představuje nejvýznamnější architektonické památky Dolního Slezska a okolí. Najdete zde hrady, zámky, kostely, soubory staveb, ale třeba i stavby na vrcholu Sněžky. Vše zmenšeno v poměru 1:25.

U vchodu si zakoupíte vstupenku a ujme se vás sympatický průvodce, který se s vámi zastaví u většiny modelů a pustí vám v češtině povídání o té které stavbě. Jinak ovšem u každé jsou tabulky s popisky i v českém jazyce a vy můžete v parku setrvat, jak dlouho chcete. Během prázdnin jsou v parku dokonce dva čeští průvodci, což jsem si přečetla na http://www.park-miniatur.com/cs/. Prohlédnout si můžete kolem 300 modelů a přečtete si u každého, kolik lidí a kolik hodin na něm pracovalo. Celý park je plný zeleně a květin, jsou tam lavičky k posezení, kavárna a k mému překvapení žabí kuňkání nebylo pouštěno z amplionu, ale ozývalo se z jezírka. Všechny stavby jsou zbudovány z materiálů, které odolávají povětrnostním vlivům, takže park je přístupný celoročně. Odklízení sněhu si však příliš představit nedovedu.

Vstupné vás opravdu neporazí. Stojí od 15 do 19 zl podle věku, přičemž 1 zl pořídíte za necelých 7 Kč. Zloté ovšem nepotřebujete, zaplatit můžete kartou nebo v českých korunách. V ceně je i parkování, průvodce, WC a možnost fotografovat. Perlička na závěr - osůbky do 1 metru mají vstup zdarma.

Když už tam budete, doporučuji rovnou zajet ještě do nedaleké Karpacze prohlédnout si originál dřevěného kostela Wang. Tento původně vikinský kostel stál v norské rybářské obci Vang již od roku 1175 a její obyvatelé se v polovině 19. století rozhodli, že si postaví větší zděný kostel. Aby získali peníze, rozhodli se starý kostel prodat jako dřevo na otop. Místo toho však nakonec byl kostel rozebrán, uložen do beden a po různých peripetiích se dostal až do Karpacze. Za prohlídku rozhodně stojí.

Jako prémie se jeví ceny u polských benzinových pump.

Druhá pozvánka směřuje do německého Saského Švýcarska k atrakci zvané Eisenbahnwelten. Na levém břehu Labe, jen pár kilometrů poté, co změní svůj název na Elbe, narazíte na vesnici Kurort Rathen. Zde pan Lothar Hanisch, zapálený železniční modelář, se svou rodinou zbudoval a provozuje zahradní modelovou železnici v měřítku 1:22,5. Její prohlídka je asi primárně určena dětem a jejich tatínkům a dědečkům. Já jsem tedy už sakra velká holka, ale vydržela bych tam celý den. Vejdete totiž za bránu a nevíte, kam s očima dřív, aby vám nic neuniklo.

Na pozemku o velikosti cca 7500 m2 jezdí po kolejnicích v délce asi 4500 m současně na 20 až 30 vlakových souprav najednou. Vše je v pohybu, vlaky jezdí, voda v potůčcích teče ... Vláčky projíždějí krajinou lemovanou miniaturami známých staveb (např. zámky Moritzburg, Weesenstein, Děčín, hrad Stolpen), jakož i různými výjevy, které zde všechny nelze vůbec popsat (nádraží, továrny, ZOO, aquapark, tržiště, stadion atd.). Jsou zde i známé železniční trasy Saska. Vše je vypracováno do neuvěřitelných detailů a malým i velkým klukům tu svítí oči jako ty nejsilnější žárovky. Pro ty, co nedokážou odejít, je přímo v objektu i restaurace. Vstupné stojí od 4 do 7 Euro podle věku, fotografování 1 Euro. Rodinná vstupenka je za 17 Euro. Podrobné informace najdete na: www.eisenbahnwelten-rathen.de.

Po prohlídce můžete posedět na břehu Labe třeba u sochy námořníka s krásným výhledem na Bastei a každou celou hodinu si poslechnout hudbu znějící na vyhlídce, projet se parníkem po Labi nebo se nechat na druhý břeh převézt přívozem.

 

Můj tip na dovolenou - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde.
dovolená naše tipy výlet
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%