Můj tip na dovolenou:
Mohelnicko a okolí

Můj tip na dovolenou:
Mohelnicko a okolí

17. 7. 2015

Přijměte moje srdečné pozvání a putování do našeho malebného kraje, do mého rodného městečka, které je i mým domovem. Pokud máte rádi krásnou přírodu, hory, hluboké lesy, voňavé louky, pole, stráně, řeky i jezera, tak jste správně na těchto stránkách.

Město Mohelnice má bohatou historii. Nabízí řadu zajímavých památek a navštívit je třeba především zdejší muzeum, s nádhernou expozicí z dějin Mohelnicka. Sídlí v samém srdci města s gotickými sklepy. Zbytky městského opevnění z poloviny 16. století tvoří části hradeb s půlkruhovými baštami. Dochovala se Vodní brána z roku 1540.

Nejvýznamnější církevní památkou s dominantou města, věží s hodinami, je kostel sv. Tomáše z Canterbury. Věž je vysoká 72 metrů a v minulosti měla obranný význam. Stavba má gotický původ a zaujme vás nádherními barokními interiéry i ozdobnými erby města. Jsou to dvě kaple a přes Vánoce v jedné z nich je vystaven překrásný, pohyblivý betlém, vytvořený dřevořezbářem a kolářem panem J. Nedomlelem. Jeho syn pokračuje v jeho tradici a každý rok přidává nové vyřezávané figurky.

Za zmínku stojí Dům s baštou, kde se uvádí existence farní školy, která byla první školou na severu Moravy. Později tento dům byl spojován s čarodějnickými procesy šumperského děkana K. A. Lautnera, který byl zde vězněn a mučen. V roce 1685 byl degradován a zaživa upálen na okraji města, dnešní Městské sady, kde má i svůj pomník.

Morový sloup je dominantou mohelnického náměstí z roku 1717. Na vrcholu je sousoší Panny Marie s Ježíškem a po stranách poznáte sochy obránců moru.

Mohelnická krajina byla svědkem mnoha historických událostí a stopy dávných časů jsou v naší lokalitě mezi třemi hrady (Bouzov, Mírov a Úsov) nepřehlédnutelné dodnes. Tato trasa vede okolím pro turisty nepřístupného Mírovského hradu až k Úsovu, který už dlouho slouží jako věznice III.nápravné skupiny. Dříve hrad v 16. století sloužil jako dočasné sídlo olomouckých biskupů i jako vězení pro provinilce z řad kněží.

Tak už jsem vás ve zkratce seznámila s historií Mohelnice a přesuneme se dál do Městských sadů, které slouží místním obyvatelům i turistům k odpočinku a procházkám. Součástí parku je Morava Camp, ve kterém se nachází motel na okraji rozsáhlého lesoparku. Ten nabízí ubytování během roku. V  letních měsících má místa pro stanování i  karavany, možnost ubytování v chatkách. Součásti kempu je restaurace, kavárna, další restaurace Golf, koupaliště, dětské dopravní hřiště, minigolf, tenisové kurty a stolní tenis.

Také se každoročně na Mohelnických lomech v abnormálně náročném terénu pořádá Mistrovství ČR v Truck Trialu. Závodiště Mohelnické lomy patří k těm nejtěžším v Evropě.

Takže jsme ubytováni a ráno vyrážíme na hrad Bouzov, vzdálený asi 12 km od Mohelnice. Byl založen na přelomu 13 a 14 století. Od roku 1696 patřilo panství s hradem Řádu německých rytířů. Přestavba gotického hradu do podoby romantického hradu proběhla v 19. a 20. století. Hrad je zařízen a vybaven obrazy, uměleckými předměty a na míru vyrobeným nábytkem. Tento pohádkový hrad patří mezi nejmalebnější historické stavby v České republice a je vyhledávaným cílem filmařů. Hrad byl prohlášen za národní kulturní památku.

V rytířském sále, kapli na hradním nádvoří nebo parku se konají svatební obřady. Syn se tam před 23 lety ženil. Také se na Bouzově pořádají vyhlídkové lety balonem.

Javořičské jeskyně leží severně v části Drahanské vrchoviny asi do 10 km z Bouzova. Třípatrový, komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí je v celkové délce asi 4000 metrů. Javořičské jeskyně jsou unikátní pro svou bohatou a rozmaninou krápníkovou výzdobu a patří mezi nejkrásnější v České republice.

Chtěla bych připomenout, že Javoříčko bylo v květnu 1945 vypáleno nacisty, srovnáno se zemí a bylo zde povražděno 38 můžů a chlapců, kteří se nacházeli ve vesnici. Na jejich počest byl tam vybudován pomník.

Vracíme se zpět do Mohelnice a zastavíme se v Lošticích, kde je památník ilustrátora Babičky od Boženy Němcové A. Kašpara. Kromě toho je k vidění i muzejní historie Loštic. Zastavíme se také v Muzeu a výrobně tvrarůžků. Jedinečná specialita Loštic má svou historii až do 16.století. V podnikové prodejně najdeme kompletní sortiment Pravých  olomouckých tvarůžků. V restauracích po celém Mohelnicku se můžete setkat s řadou kulinářských specialit, a nechat si tak sestavit kompletní tvarůžkové menu. Raritou Loštic jsou tvarůžkové moučníky Tyto orginální pochoutky lze zakoupit přímo v Tvarůžkové cukrárně blízko náměstí. To je tedy mňamka, vřele doporučuji.

A tak zase končil jeden den a začíná další. Máte s sebou plavky? Vypravíme se dnešní den směrem na Stavenici, Třeštinu a Moravičanská jezera, kde je příjemné v tyto horké dny se vykoupat. Jsou to vodní nádrže, kde se ještě nyní na některých místech těží písek. Vykoupali jsme se a vyrazili na další dominantu mohelnického údolí - hrad Úsov, který má znaky francouzkého kostela. Tato gotická stavba patří mezi nejstarší na Moravě. Působilo zde několik majitelů a Lichštejnové nechali vystavět barokní zámeckou budovu, kde jsou sbírky lovecko-lesnického muzea, a tak vznikla otázka: hrad, či zámek? Nejvíce si tam užijí děti, jsou tam vypreparovaná zvířátka a ptactvo z celého světa. Po prohlídce pokračujeme do Śternberka a můžeme se při cestě zastavit v Pasekách, kde je Arboretum Makču Pikču, a dál se jede do Karlovy Studánky, o které psal pan Cakl. Ve Šternberku navštívíme Státní hrad a v muzeu shlédneme sbírku hodin a budíků. Dále našim cílem bude historická Olomouc, na kterou nám nebudou stačit ani dva dny.

Arcibiskupský palác je významné sídlo arcibiskupů. Svatý Kopeček se nachází na úpatí Hrubého Jeseníku v nadmořské výšce 380 m n.m. Pro region Olomouc se stal nejoblíbenějším výletním a poutním místem. Za zmínku stojí návštěva Baziliky Panny Marie na Svatém Kopečku. Monumentální barokní stavba s hodnotou sochařskou, malířskou a štukatérskou výzdobou vyniká působivým průčelím, které měří téměř 100 metrů. Nástěnné malby v kaplích dokumentují, pověst o poutním místě. Chrám jako takový, je dílem mnoha známých vídeńských, moravských a olomouckých umělců a svým úchvatným, architektonickým i výtvarným pojetím se řadí za vyjímečně zdařilé stavby na Moravě. Také na Svatém Kopečku je ZOO, kde si procházkou odpočinete v zastíněném lesoparku, který se rozkládá na ploše více jak 40 hektarů. V okolí Olomouce jsou lázně Slatiňany.

Také abych nezapomněla: Smetanovy sady jsou oázou odpočinku pro místní obyvatele i pro návštěvníky.V parku se nachází pavilony, kde bývají výstavy. Nejznámější s dlouholetou tradicí je Flora Olomouc.

Zvádáte, nejste utahaní? Další den jedem ještě do Mladečských jeskyní, zámku Chudobím a navštívíme také arboretum Bílá Lhota, kde můžeme ve stínů korun stromů obdivovat různé druhy stromů, keřů, vodních rostlin z celého světa. Dostáváme se jedním směrem až do Litovle, kde žil Gustav Frištenský mistr evropy v řecko-římském zápase. Navštívíme Muzeum harmonik, zkoukneme Gynmázium J. Opletala a projdeme se v krásné přírodě Litovelského Pomoraví.

Tato všechna krásná místa a ještě více se nachází v dosahu 35 km až 50 km od Mohelnice. Důraz také kladu na krásný zámek v Kroměříži a jeho překrásnou květnou zahradu, která nemá v Česku konkurenci. Také na opačné straně se nachází zámek Bludov, lázně Bludov, Muzeum Šumperk a Velké Losiny. Také můžeme navštívit zámek Tovačov u Olomouce, Muzeum Cholina, zámek Plumlov, zámek Náměšť na Hané, hrad Helfštýn, hrad Sovinec.

Navštívte také přírodní rezervaci Rešovské vodopády ležící asi 8 km od Rýmařova. Říčka Huntava pramenící ve Stříbrných Horách vyhloubila na horním toku hluboké skalnaté údolí s četnými kaskádami a několika vodopády největšími v Nízkém Jeseníku. Uchvatné, krásný zážitek.

Jestli jste v našem malebném údolí, úrodném kraji Haná, ještě nebyli, a chcete zažít opravdu krásnou a hlavně nezapomenutelnou dovolenou spojenou s přírodou, načerpat nové zážitky, poznat nové moravské přátele a seznámit se s místními hrady, zámky a jejich historií, tak přijeďte. Morava, je opravdu krásná zem a jejím srdcem je historická Olomouc.


P.S.: Nezapomeňte si koupit Olomouc card, s níž určitě ušetříte, pokud budete chtít tyto památky v olomouckém kraji navštívit. Více na stránkách www.olomoucregioncard.cz

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde
cestování dovolená naše tipy
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.