Letadlo poháněné pouze
sluncem přistálo v Madridu

Letadlo poháněné pouze
sluncem přistálo v Madridu

7. 7. 2012

Experimentální letoun Solar Impulse dokončil další etapu převratné cesty z Maroka do Švýcarska, když po 17 hodinách letu dnes časně ráno přistál ve španělském Madridu.

Stroj poháněný pouze sluneční energií pilotoval Švýcar Bertrand Piccard. Organizátoři cesty uvedli, že cesta z marockého Rabatu do Španělska byla "mimořádně obtížná z technického hlediska". Strojem, který se pohyboval průměrnou rychlostí 60 kilometrů v hodině, prý opakovaně cloumaly poryvy větru.

Křehký letoun z uhlíkových vláken je podle agentury AFP prvním leteckým strojem na solární pohon, který úspěšně absolvoval mezikontinentální let. Letadlo nyní čeká závěrečná etapa cesty, kterou je návrat do výchozí stanice ve Švýcarsku.

Letoun cestu do Maroka zahájil 24. května ve švýcarském Payerne. Stroj pohánějí čtyři elektromotory, z nichž každý má sílu deseti koní. Energii pro ně vyrábí 12 tisíc fotovoltaických článků umístěných na rozměrném křídle. Organizátoři chápou let na trase Švýcarsko – Maroko jako generálku před cestou Solar Impulse kolem světa, kterou plánují na rok 2014.

letadlo technika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...