Notebook venku: co dělat,
když jsou baterky v čudu?

Notebook venku: co dělat,
když jsou baterky v čudu?

18. 7. 2015

Zná to řada z nás: vzít si v krásném počasí notebook na zahradu. Pokud ale nemáme třeba pod pergolou elektrickou přípojku, jsme odkázáni jen na jeho baterii. A to může být trochu problém.

Jak se tedy vypořádat se situací, když potřebujete dokončit důležitý článek (třeba pro i60 a neztratit ho) a ukazatel stavu baterie výstražně oznamuje, že se blíží čas jejího vybití? Máme tady pro vás několik tipů, jak získat těch několik desítek cenných minut, nutných pro dopsání, odeslání a uložení vaší několikahodinové práce.

Stroj do úsporného režimu

Různé druhy práce na počítači kladou rozdílné nároky na práci hardwaru. Hraní her spotřebuje více energie než psaní v textovém souboru. Moderní notebooky mají proto možnost vybrat si z různých režimů. Jeden z nich je ten úsporný, který významně šetří baterie a dopřeje vám nejméně dvacet minut dalšího času v krizové situaci. Jeho nastavení najdete v ovládacích panelech.

Vypněte nepoužívaná zařízení

Vypnutá zařízení nespotřebovávají žádnou energii. To je jednoduché tvrzení, které si ale často málokdo uvědomí. Můžete například vypnout optickou mechaniku, vypojit exterení disk či myš. Pokud v daný moment nepoužíváte ani bezdrátovou komunikaci typu Wi-Fi, Bluetooth nebo mobilní připojení, zkuste je rovněž dočasně deaktivovat. To se týká i nepoužívaných aplikací.

Nastavení displeje

Spotřeba displeje notebooku je také velmi vysoká. Velmi jednoduše ji snížíte ztlumením jasu displeje. Pokud se zrovna nenacházíte v úplně temném prostředí, můžete rovněž vypnout podsvícení klávesnice. A také snížit rozlišení displeje a vypnout veškeré audio systémy.

Nepodceňujte péči o baterii

Jedním z největších nepřátel baterie je vysoká teplota. Pokud jste v létě venku, chraňte svůj notebook před přímým slunečním světlem. Lepší je pracovat ve stínu, kde i lépe uvidíte na monitor. Při použití dbejte na dodržení dostatečného prostoru pro proudění vzduchu, které slouží ke chlazení celého přístroje. Ventilační otvory nikdy nezakrývejte. Velmi často je tato oblast zanesena vrstvou prachu a špíny, proto byste čas od času měli požádat servisního technika o její vyčištění. Malá domácí pomůcka: ventilační otvory vašeho notebooku se občas vyplatí vyluxovat obyčejným vysavačem nastaveným na nejvyšší výkon a opatřeným nejmenší hubičkou, kterou máte k dispozici.

 

P.S. redakce: Osvědčeným odborníkem na počítače (a na fotografování) je na i60 pan Radovan Cakl. Podle našich zkušeností každému fundovaně poradí.

počítače
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.