Holašovice zvou
na Selské slavnosti

Holašovice zvou
na Selské slavnosti

24. 7. 2015

V Holašovicích na Českobudějovicku začaly 18. Selské slavnosti, potrvají do neděle. Do vesnice na seznamu UNESCO přijíždí každoročně na tradiční staročeský jarmark více než 10 000 návštěvníků. V kulisách selského baroka na návsi mohou sledovat při práci rekordní množství řemeslníků a koupit si jejich výrobky. Součástí letošního ročníku je tradiční soutěž O nejlepší jihočeskou buchtu a koláč a také udílení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2014. 

„Na holašovické návsi je k vidění zhruba 240 ukázek lidového řemesla z Čech, Moravy a Slezska a také ze Slovenska. Na dva a půl dne je připraveno 40 hodin programu. Třeba hudba bude silně zastoupená dechovkou, folkem, folklorem i country. V třídenním programu vystoupí více než 350 účinkujících,“ řekl Jan Jílek, starosta Jankova, jehož jsou Holašovice místní částí. 

Holašovice jsou zmiňovány od poloviny 13. století. O tři staletí později bezmála veškeré původní české obyvatelstvo vymřelo při morové epidemii a obec byla znovu osídlena německými osadníky. Po druhé světové válce bylo německé obyvatelstvo vysídleno. Na seznamu UNESCO je od roku 1998 zapsáno 23 památkově chráněných usedlostí se 120 budovami. Vedle statků postavených po obvodu neobvykle rozlehlé návsi k nim patří špýchary, stodoly, maštale a výměnky a také kovárna, hostinec a kaplička. 

Selské baroko si přijede do Holašovic ročně prohlédnout kolem 80 000 turistů, většinou na trase do Českého Krumlova či Hluboké nad Vltavou.

naše tipy slavnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.