Jak připravit a jíst mušle?
Zkuste i vy tuto delikatesu!

Jak připravit a jíst mušle?
Zkuste i vy tuto delikatesu!

14. 8. 2015

Vážení íčkaři, pojďme si nasadit kloboučky a zasedněme společně ke stolu. Tentokrát se budou servírovat mušle. Slávka je půvabné ženské jméno, ale také delikátní mušle černé barvy. Patří mezi mořské plody. Víte, co je na nich trochu nepříjemné? Musí se perfektně před konzumací očistit, aby vám písek nechroupal mezi zuby. Pak jsou opravdu vynikající.

A víte, kde a jak se chovají? Slávky se chovají v moři na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu. Rostou zde 12 až 14 měsíců, pak se oddělují od lan, zhruba se očistí, plní do přepravek a dovezou se do rybárny na tržiště. My je kupujeme přímo z lodi, 100,- Kč za kg. Naše zásada je, že je nikdy neskladujeme a konzumujeme je naprosto čerstvé. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte, zeptejte se, je někdo doma? A když se nezavře, vyhoďte ji, je totiž mrtvá.

U nás se čištění mušlí zúčastňují všichni stolovníci. Každý si očistí tolik mušlí, kolik myslí, že sní. Čištění trvá déle nežli vlastní příprava s konzumací..:) Starým nožem oškrábete povrchové nečistoty a zejména vytáhnete takovou uzdičku, vlákna, kterými je slávka přichycena k lanu. Tu uzdičku jsem vyfotila v detailu. Nedá se uříznout jak je pevná, ale musí se vytáhnout mezi dvěmi půlkami, směrem ke kulatější části mušliček. Takto uzdičku odstraníte již snadno. Ale je třeba vědět, jak na to.

I když budete mít slávek před sebou celý talíř, sníte jich tak dvacet, nepočítejte s tím, že jimi zaženete hlad. Je to pouze jakási chuťovka. Pro nás suchozemce určitě gurmánský a i společenský zážitek. Sedíte u stolu, kolem sebe rodinu a kamarády, na stole kouřící hrnce s již voňavými, uvařenými mušlemi.

Mušle se jedí rukama. Půlky mušliček se od sebe oddělí. Jedna půlka, na které není maso se použije jako lžička – vydlábne se masíčko z druhé půlky a již tradá k chuťovým buňkám do úst. Pomalu labužnicky vychutnávejte. Zapíjí se stejným, kvalitním, chlazeným, bílým vínem, v jakém byly mušle povařeny. My preferujeme šampaňské, ale nejsou hody každý den.:)).

Mušle se jedí většinou bez přílohy. Ale nakonec se výborná omáčka vytírá místním, bílým chlebíčkem tak, aby se již talíře nemusely umývat.:)) Kromě toho, že mušle výborně chutnají, jsou i velmi zdravé. Mají nízký obsah kalorií a mnoho železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C.

Slávky se u nás v ČR prodávají zmražené, konzervované nebo živé. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. A ty, co kupujete i u nás doma, jsou skutečně živé. Seženete je v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. Vždy se u prodejce informujte na jejich kvalitu a čerstvost.

Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte v míse, přikryté vlhkým ubrouskem v nejchladnější části lednice vydrží max. 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody.

Existuje plno receptů, jak zpracovat slávky. Můžete je dusit, zapékat nebo vařit. My je nejčastěji dusíme v rajčatové omáčce s bílým vínem, česnekem, solí, rozmarýnem, případně s další zeleninou. Někdo taktéž dušené a vyloupnuté slávky namáčí do různých dipů a omáček a jí je s hranolky.

Slávky jsou i výbornou ingrediencí do salátů, polévek, rizot, pilafů nebo do těstovin či do paelly. Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu (všimli jste si, jaké pijeme šampaňské?) nedá dopustit na středomořskou stravu. Ale o paelle, což je něco jako naše rizoto, napíši snad někdy příště. Přesto jako ochutnávku jsem přidala poslední tři fotografie paelly se slávkami a krevetami.

Postup přípravy mušlí:

Do vysoké pánve si nakrájíme najemno cibuli, česnek, rajčata a papriku, snítku rozmarýnu a prolijeme olivovým olejem. Pomalu dusíme. Nakonec zalijeme bílým vínem, já přidávám trochu rozdrobeného chleba  pro zhoustnutí. Takto máme výbornou omáčku připravenou. Mezitím dáme do studené vody mušle vařit.

Před vzkypěním vody mušle přecedíme. Již jsou mušle malinko otevřené a pustily ze sebe největší slanost. Scedí se a zalejí se hotovou vařící omáčkou v níž se povaří tak dlouho, dokud se slávky neotevřou. Cca 10 minut. Pár jich vždy zůstane neotevřených, ty vyhoďte.. Promícháváme. Již nesolíme.

My těch hrnců děláme většinou dva po dvou kg. Bývá nás hodně u stolu. O to více to vy budete mít jednodušší s menším množstvím. Zkuste někdy překvapit „svého miláčka" touto delikatesou. Nemyslím toho čtyřnohého miláčka ...:) Nyní již víte, jak na to, jak na slávky... To bude překvapení! A nezapomeňte koupit šampaňské!

gastronomie jídlo recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.