Český Krumlov, město mého
srdce: Včera není dnes

Český Krumlov, město mého
srdce: Včera není dnes

2. 8. 2015

Naše milá Terezka
znenadání na chodníku
čůrá v městě UNESCA.
Bez pokuty, máme kliku,
to je teda groteska!

Vážení přátelé, jistě jste pochopili, že popisuji prohřešek své vnučky Terezky z nedávné doby, neboť město Český Krumlov se sice díky svým historickým klenotům stalo již v roce 1963 památkovou rezervací, ale až od roku 1992 je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Než se budu věnovat městu svého srdce, rád bych se v souvislosti s touto svou veršovánkou zmínil i o ženě mého srdce - Danušce. (Je na jednom ze starších obrázků - v Panenské uličce v centru města).

Jednou z otravných povinností učitele odborných předmětů na stavárně bylo, že byl vysílán na jiné stavební průmyslovky v Čechách i na Moravě do funkce předsedy maturitní komise. Moje Danka nechtěla být v Českém Krumlově celý týden s malinkatým Liborkem sama, a tak se s ním vypravila vlakem za příbuznými do Prahy. Teď se dostávám k pointě. Do baťůžku přibalila i nočníček. A vyplatilo se to. Liborek skutečně potřeboval vykonat svoji potřebu. Jenže nikoliv ve vlaku, ale uprostřed Václavského náměstí. Umíte si to představit? Škoda, že je nikdo nevyfotil. Chtěl bych tímto vzdát hold ženské prozíravosti. No, napadlo by vás, pánové, s takovou situací předem počítat? Mne tedy ne. Chtělo by to více žen do politiky...

Ale vraťme se k Českému Krumlovu. V sedmdesátých letech, kdy jsme se tam přistěhovali, nebylo město zdaleka tak atraktivní jako dnes. O znárodněné historické domy v centru se nikdo nestaral, obchůdků, restaurací a jiných zařízení pro turisty bylo minimálně. Dnes město turisty přetéká a je také vyhledávanou lokalitou pro tuzemské i zahraniční vodáky. Znečištěná Vltava byla tehdy vůbec největším problémem, byly do ní vypouštěny odpadní vody z papíren ve Větřní. Řeka pěnila, hýřila všemi barvami a plavaly v ní i organické odpadky. Ale hlavně silně zapáchala.

Říkalo se tehdy, že město dostalo nabídku firmy ze Západu na vybudování čistírny odpadních vod, a to zdarma (informace z odborných stavařských kruhů). S tím, že si ta firma ponechá odpadní produkty k dalšímu průmyslovému zpracování a právo k prodeji následných výrobků na dalších 30 - 50 let. Již si nevzpomínám, jestli se jednalo o švédskou nebo anglickou firmu. Podstatné je, že to strana a vláda stejně zamítly a ještě dlouho trvalo, než byla společná ČOV pro Větřní a Český Krumlov vybudována. Pokud vím, tak bez dalšího využití odpadů. A problémy s financováním jejího provozu trvají dodnes.

Víte, co je na tom podivné až úsměvné? Člověk si na ten zápach časem zvykne a už mu nevadí. To ovšem nemohlo platit pro turisty. Ale my, když jsme se blížili k Českému Krumlovu v autě s otevřeným okénkem, již v Domoradicích nad městem jsme řeku ucítili jako milé přivítání vůní domova. Téměř jako pohlazení. Je to k uvěření?

Vkládám hlavně dvě fotografie z roku 1971 a jednu svoji vlastní kresbu k tématu té doby. Budu rád, když se na ně podíváte. Druhý obrázek ilustruje pesimismus té doby. Usoudil jsem, že nemá smysl vkládat k článku jednotlivé fotografie půvabných scenérií ze současného Českého Krumlova, když jich existují spousty profesionálně zpracovaných. A tak jsem dal přednost následujícím odkazům. Velmi doporučuji k nahlédnutí všem našim milým cestovatelkám a cestovatelům:

Pověsti o Bílé paní- Státní hrad a zámek Český Krumlov
(zajímavé - zjevuje se dodnes)
http://www.castle.ckrumlov.cz/docs/cz/zamek_oinf_bilpan.xml 

Nepřehlédněte! (Pozor, někdy se na webu města neotevře přímo, ale je třeba ještě kliknout na nabídku v levém sloupečku).
1. Panoramatické fotografie - (otáčení o 360 stupňů)  http://www.fotogalerie.ckrumlov.cz/php/fotogalerie/index.php?lang=cz&typ=|13| .
2. Objektivem cestovatelů - krásné záběry https://www.flickr.com/search/show/?rb=1&q=cesky+krumlov&w=getty   3. Videotoulky Českým Krumlovem http://www.ckrumlov.info/docs/cz/Cesky_Krumlov_in_videoshots.xml

Z médií
4. Objevte krásy Českého Krumlova
http://www.prakticky-zivot.cz/hobby/objevte-krasy-ceskeho-krumlova
5. Počesku – video ČT http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1037067545-pocesku/201322225720019-cesky-krumlov

Chystáte se na dovolenou?
1. Kontakt infocentrum ČK http://www.ckrumlov.info/docs/cz/atr176.xml
2. Informační stránky města http://www.ckrumlov.info/php/
3. Mobilní průvodce Českým Krumlovem http://www.ckrumlov.info/docs/cz/Mobilnipruvodce_20120126090728.xml

Šťastnou cestu!

města naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.