Trocha historie

Trocha historie

1. 8. 2015

Fotografie, kterou vkládám je z fotoarchivu architekta Petra Kučery. Tuto a mnoho jiných zveřejňuje architekt Petr kučera na Facebooku pod názvem  „Pražské vycházky – architektura, historie, příroda".

Na fotografii je oprava Karlova mostu po povodni v září roku 1890. Opravu mostu navrhl architekt Hlávka a trvala dva roky.  Za pozornost stojí tmavé skvrny na mostě – jsou to osoby a povozy. V té době, kdo nehybně nestál, ten prostě zmizel a „zůstala po něm jenom skvrna“ . V hovorové češtině se to řekne jadrněji.

Zajímavý je pohled na Pražský hrad, především na nedostavěnou katedrálu sv. Víta. Jak je vidět, už se na tom pracovalo. Neuvědomujeme si, že západní část katedrály je mladší nežli třeba hala Masarykova nádraží.

Taky není zatím na fotografii Petřínská rozhledna. Ta byla postavena v roce 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Fotografie je taky z roku 1891, patrně z jarních měsíců. Je možné, že stavba Petřínské rozhledny byla v počátcích (stavba byla zahájena v březnu 1891 a ukončena v září 1891) a na fotografii zatím není patrná.

Dále vkládám fotografii z fotoarchivu paní Jany Zajícové. Karlův most po povodni v září 1890.

fotografie historie Karlův most
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.