Léto u Otavy

Léto u Otavy

8. 8. 2015

Letošní teplé dny jsou opravdu letní a nejlépe se přežívá u vody. Strakonice mají pěkné koupaliště, v okolí množství rybníků a dvě řeky. Ve městě pod hradem u jezu je v těchto horkých dnech živo. Na travnaté pláži slunce odhalilo kořínky trávy a senioři se uchylují do stínu stromů. Tam se také tísní romská komunita, většinou neumí plavat, a tak se srocují ve stínu pod lávkou a na schodech, které slouží vodákům k vylodění.

Už v dopoledních hodinách se plážička zaplní lehátky, sedátky, matračkami a ručníky. Nechybí slunečníky. Ovšem nejdůležitější je koupání. Otava má nízký stav vody v letošním suchu a nad jezem je vody dost. Jen vstup není pro starší jednoduchý. S bolavými koleny se po schůdcích sestupuje obtížně, jen zábradlí to jistí a pomocné ruce. Dříve zde stával mlýn a zbyl zde odtok do stoky, která tvořila ve městě ostrovy. Dál schůdky než k hladině nevedou, a tak se musí sklouznout po betonovém šikmém kvádru nebo scupitat, po bobku se sunout, no, každý má svůl styl. Ale osvěžení je báječné, dá se plavat řekou podél městského pivovaru  Podskalím a cestou se občerstvit v restauraci U Zavadilů.

Po nelehkém výstupu z vody, za případné pomoci přítomných, je příjemné posedět na kamenném okraji protipovodňové hráze a nahřát si pozadí .Stále přichází někdo z domova  se vykoupat a zas domů dovařit oběd, na pár řečí o počasí, zahrádkách, vnoučatech a současném dění ve městě. Poradíme vodákům, kde se dobře najíst, pohlídáme lodě.Tento jez není průplavný jako ten za městem a vodáci musejí tahat lodě na sucho a spouštět je zase na vodu. Je zde čtenářský kroužek, knihovna je hned naproti, v hradu. Vždy si nesu na odpoledne knihu, ale  mnoho stránek letos nepřečtu. Voda je příjemně osvěžující a láká

Před pivovarem je firemní stánek s lahváči a do šesti je otevřeno.V takovém parnu však není radno popíjet.Slouží nám jako signál pro poslední zaplavání a čas k večeři a k zalévání zahrádek. Fotila jsem ráno, cestou pro duchovní potravu.

bydlení cestování naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%