Ty nejkrásnější Perseidy?
V noci ze 12. na 13. srpna

Ty nejkrásnější Perseidy?
V noci ze 12. na 13. srpna

7. 8. 2015

Nejvíce Perseidů v letošním roce spatří lidé příští týden v noci ze 12. na 13. srpna. Na obloze zejména tam, kde není ozářena pouličním osvětlením, mohou mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní vidět průměrně 70 meteorů za hodinu. Maximum každoročního roje Perseid pak nastane v dopoledních hodinách ve čtvrtek 13. srpna. 

„Díky vhodné fázi Měsíce, který bude jen den před novem, nebude noc v podstatě vůbec osvětlena ani měsíčním svitem,“ uvedl mluvčí Astronomického ústavu Pavel Suchan, podle něhož by to měla být úžasná podívaná. Znovu budou mít Perseidy takto příznivé podmínky až v roce 2018. 

Astronomové doporučují, aby si pozorovatelé našli vhodné místo daleko od měst s co nejlepším výhledem do všech stran. Nepotřebují žádný dalekohled. Meteory vylétají náhodně po celé obloze a jsou dost výrazné na spatření pouhýma očima. Úkaz je nejlepší pozorovat vleže, například ve spacáku nebo na lehátku. Může se i snadno vyfotografovat pomocí dlouhé expozice a širokoúhlým objektivem, například zrcadlovku. 

Meteorický roj Perseid se jmenuje podle místa v souhvězdí, z něhož meteory vlivem perspektivy zdánlivě vylétají. Znám je už 1757 let. Jsou to prachové částice, které na své dráze zanechala rozpadlá kometa Swift-Tuttle. Roj dostal název podle souhvězdí Persea, protože v tomto souhvězdí mají jeho meteory radiant, což je místo na obloze, odkud jakoby vylétají. V Česku se jim říká Slzy svatého Vavřince podle světce, který má svátek 10. srpna. 

Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Tak vznikají jasné světelné čáry na obloze, tedy meteory. Zářit začínají ve výšce zhruba 120 kilometrů nad Zemí, pohasínají o desítky kilometrů níže, v případě větších Perseid i méně než 80 kilometrů nad zemským povrchem. Na něj se ale žádný meteor nedostane, protože uhoří v zemské atmosféře. Máme to na té naší modré planetě dobře zajištěné.

Kromě meteorické podívané nabídne obloha pohledy na Mléčnou dráhu nad hlavou nebo velmi úzký měsíční srpek časně ráno za rozbřesku.

astronomie meteority
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...