Kytarista Štěpán Rak
slaví sedmdesátiny

Kytarista Štěpán Rak
slaví sedmdesátiny

8. 8. 2015

Sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 8. srpna známý kytarista, hudební skladatel a pedagog Štěpán Rak. Všestranný hudebník rozvinul techniku takzvané pětiprsté hry na kytaru (tato technika je známá pod názvem Rakovo tremolo), která využívá aktivace malíčku hráčovy pravé ruky, což umožňuje nové výrazové možnosti jak v soudobých skladbách, tak i v klasickém kytarovém repertoáru. 

Štěpán Rak absolvoval studium hry na kytaru a skladby na pražské konzervatoři v roce 1970. Poté studoval na HAMU v Praze. Po studiích pracoval jako učitel hudby na lidových školách umění. V polovině sedmdesátých let působil ve Finsku, kde vyučoval na konzervatoři, pořádal zde koncerty i hostoval v místním rozhlase a televizi. 

V roce 1982 se stal na HAMU prvním pedagogem, který se věnoval kytarové hře. Významná je jeho dlouholetá spolupráce s hercem Alfrédem Strejčkem. Společně připravili koncertní projekt Vivat Comenius, věnovaným českému mysliteli Janu Amosi Komenskému. Obrovský hold Karlu IV., nejslavnějšímu českému králi a římskému císaři, vzdali projektem Vivat Carolus Quartus. 

V posledních letech se Štěpán Rak zabývá také kytaroterapií, jejíž je autorem. Jedná se o metodu, která účinkem mluveného slova a hry na kytaru působí terapeuticky na posluchačovu mysl. 

hudební legendy hudebníci výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.