Můj tip na dovolenou:
Podpatek jménem Apúlie

Můj tip na dovolenou:
Podpatek jménem Apúlie

15. 8. 2015

Itálie, která vypadá jako bota, má svůj podpatek a tím je Apúlie - poloostrov Salent. Účastníci našeho poznávacího zájezdu byli ubytováni uprostřed ve městě Gallipolii v překrásném hotelu Hermitage.

Apúlie je nejvýchodnější část Itálie a patří mezi nejvyprahlejší a nejchudší část regionu Apeninského poloostrova.Správní město Bari, ležící u Jaderského moře naproti Albánii, má co do bezpečnosti stejně špatnou pověst jako Neapol vzhledem k velkému počtu imigrantů albánského původu. Do tohoto jednoho z nejdůležitějších přístavů jižní Itálie dokonce umístil Benito Mussolini své velení pro oblast východního Středomoří.

Pláž v Bari v nás zanechala rozporuplný dojem, a když jsme se chtěli vyhnout koupání a slunění mezi haldami odpadků, museli jsme jet až na samý jih Salenta, kde jsou nádherně čisté písečné pláže.Nad pobřežím občas profrčí vrtulník, který sleduje, zda se někde právě nevyloďují albánští uprchlíci.Fakt, že Apúlie je jimi zahlcena, přináší zahraničním turistům nemalé komplikace.

Dalším z měst, které jsme navštívili, bylo Albertobello - město kamenných obydlí, které z dálky připomínají vosí úly, známých jako Trulli. Jedná se o kruhovité stavby vyskládané z kamenů nasucho bez jakéhokoli pojiva.Každý trul je na vrcholku kruhovité střechy uzavřen jakousi zátkou, díky které střecha nespadne. Jejich silné zdivo jsou jako výborná izolace proti horku či zimě. Dnes jsou v nich většinou obchůdky se suveniry a částečně jsou obydleny  staršími lidmi.

Dnes roste na území Apúlie přes 50 milionů olivovníků, z některé jsou staré více nž 100 let a pokrývají polovinu výroby olivového oleje pro celou Itálii.Olivový olej je pro obyvatele "tekutým zlatem", jak sami olej nazývají. Kvalitní panenské oleje mají certifikaci D.O.P. např. značka Toninni. Lisovny olejů jsou umístěny ve sklepích, kam se olivy sypou otvory asi jako u nás uhlí.

Apúlii si nelze představit bez pěstování vína.Ochutnávali jsme především vína červená, která jsou velmi silná, je nejlepší je ředit vodou či minerálkou. Když jsme v Apúlii byli, tak na slunci byla teplota okolo 50st.C, což už byl boj o přežití.Naštěstí všude ve městech je dostatek kašen s kvalitní  studenou tekoucí vodou. I když jsme ji pili všude, kde se dalo, žádný účastník zájezdu neměl zažívací problémy.

Apúlii obklopují dvě moře, a to moře Jaderské a Jónské. Jaderské je zabarveno více do modra, oproti tomu Jónské je smaragdově zelené. Jónské je trochu studenější a pláže jsou písečné.

Dalo by se toho ještě hodně o Apúlii napsat, ale protože zájezd se letos konal na přelomu července a srpna, byli jsme rádi že jsme v pořádku dojeli domů. Těšili jsme se na trochu chladnější počasí. Zatím marně a vedra jsou stejná jako na jihu Itálie. Jen moře chybí a jeho vlahý vánek.  

 

Můj tip na dovolenou či výlet - velká letní soutěž o pobyt v Česku. Napište do rubriky Moje cestování, kde jste byli, co se vám na dovolené či výletě líbilo, jak jste byli spokojeni se službami – ubytováním, stravováním, průvodci, delegáty cestovních kanceláří. Popište, co bylo na navštíveném místě nejzajímavější, co stojí za to vidět, ale i to, co se vám nelíbilo a co byste nedoporučovali. Článek nadepište Můj tip na dovolenou. Všechny příspěvky budou 30. září slosovány a vítěz vyhraje třídenní pobyt v některém z českých penzionů. Více informací zde
cestování dovolená Itálie naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%