Módní rady, které překvapí

Módní rady, které překvapí

16. 8. 2015

Ze všech stran slyšíme poučky jako třeba tyto: Čím je žena starší, tím má mít delší sukně. Nápisy na tričku jsou ve vyšším věku nevhodné. Tmavý make-up přidává roky. Ale co když je to všechno jinak?

Módní návrhářka Beata Rajská, která obléká především dámy, které v životě něco dokázaly, říká překvapivou větu: "S přibývajícími roky je vhodné zkrátit sukně, stačí pár milimetrů." Přesný opak toho, co obvykle slyšíme. 

Vysvětlení? Návrhářka tvrdí, že s přibývajícími roky se každé ženě mění postava, i když třeba zůstává štíhlá. "Svalstva ubývá a postava se zmenšuje. Proto se stává, že najednou zjistíme, že šaty či sukně, které nám seděly před třemi lety, najednou nesedí. Přitom stačí milimetrové úpravy, což dobrá krejčová zvládne."

Otestujte čas od času šatník

Její další rada s tím souvisí: "Čas od času proberte šatník a věci si vyzkoušejte. Předejdete tak situaci, že někam jdete, obléknete se a při pohledu do zrcadla si pomyslíte: Proč v těch šatech najednou vypadám divně, když před třemi lety byly perfektní?"

Pamatujete, jak jsme si jako holky často zkoušely oblečení? Jen tak, pro radost, doma před zrcadlem? Kombinovaly jsme, natřásaly jsme se, prohlížely jsme se z různých stran. Není to jen marnivost, která se hodí k sedmnáctiletým slečnám. Taková hloubková kontrola šatníku a zkoušení, jak nám v průběhu let jednotlivé kousky sedí, je právě ve vyšším věku důležitá. Co je na tom špatného, pozvat domů kamarádky a udělat si takový zkoušecí a třeba i výměnný den?

Možná dojdeme k názoru, že tuhle košili, si musí odnést Klára, protože Helena ji má najednou fakt těsnou. Zatímco, když Klára, která umí šít, popustí Heleně tuhle sukni, bude to pro ni to pravé.

Pleť s přibývajícím věkem tmavne

Další častá rada z módních časopisů: Tmavý make-up přidává roky, vyniknou v něm vrásky. A tak si mnoho žen ve vyšším věku kupuje líčidlo světlejší, než je jejich přirozená pleť. Jenže pozor. Pleť s přibývajícími roky tmavne. Objevuje se ní řada vad, skvrnek, nerovností. Když ji zapatláme světlejším tónem make-upu, hrozí, že budeme vypadat jako vybělené šlechtičny ze sedmnáctého století, které působily, jako by byly natřené vápnem. 

Olga Knoblochová, uznávaná kosmetička, která, ač je dávno v penzi, je pro mnohé stále vzorem, říká: "Lehce tmavší make-up vyvolává pocit, že pleť je zdravá, že žena byla na sluníčku. Ač se obvykle tvrdí opak, vrásky více vynikají, když žena použije make-up, který je výrazně světlejší než její přirozený odstín pleti."

Lesklou rtěnku? Ano!

Podobné mýty se váží ke spoustě dalších věcí souvisejících s módou a kosmetikou. Kupříkladu se říká, že ve vyšším věku nemáme používat lesklé rtěnky, že vhodnější jsou ty matné, Jistě, není asi ideální blýskat se v sedmdesáti jako patnáctiletá slečna na diskotéce, ale všimly jste si někdy, jak lehce lesklá světlá rtěnka výraz obličeje oživí? Jak v ní vypadají ženy svěže? I když se na nás ze všech stran valí poučky o tom, že právě frčí ostře červená barva na rtech, nepodléhejme jim. Sytá matná červená akorát tak vrásky v okolí úst zvýrazní a z mnoha žen vytváří unavené na svět rozzlobené masky. 

Dá se v tom všem vyznat? Samozřejmě, že ano. Jen je třeba dát na vlastní pocit, na selský rozum a zkoušet, zkoušet, zkoušet. Nebát se nechat si poradit, ale i kdyby vám deset módních redaktorek tvrdilo, že se v šedesáti nesluší mít sukni nad kolena a vy si byla stoprocentně jistá, že vám taková sukně, sluší, jděte v ní, navzdory všem takzvaným pravidlům. Protože pravidla se mění rychle, ale přirozený půvab pramenící ze zdravého sebevědomí je věčný.

 


móda stárnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.