Balzac se dočkal uznání
až na sklonku života

Balzac se dočkal uznání
až na sklonku života

18. 8. 2015

Francouz Honoré de Balzac, od jehož úmrtí uplynulo 18. srpna 165 let, je považován za jednoho z největších evropských romanopisců a předního představitele kritického realismu v literatuře. Z gigantického díla tohoto spisovatele, jenž proslul ohromným pracovním nasazením (v některých obdobích psal i 20 hodin denně), ční cyklus více než 90 románů a povídek Lidská komedie, v němž se snažil zachytit všechny lidské typy a společenské vrstvy 19. století.

Balzac se narodil jako Honoré Balssa 20. května 1799 ve středofrancouzském městě Tours. V Paříži vystudoval práva a krátce působil jako notář, než se proti vůli své rodiny stal spisovatelem. Aby se uživil, psal zpočátku pod pseudonymy jeden brakový román za druhým. Slávu ani peníze tím však nezískal, a tak se potíže pokusil vyřešit podnikáním. K tomu ho údajně inspirovala jeho tehdejší přítelkyně, o více než 20 let starší šlechtična Madame de Berny.

Provozování vlastního vydavatelství však Balzakovi nevyšlo a zůstaly mu po něm obrovské dluhy. Až v roce 1829 vydal první dílo, jež mu vyneslo uznání. Historický válečný román z doby francouzské revoluce Šuani později též zařadil do cyklu Lidská komedie. Z té doby, kdy hojně navštěvoval pařížské salony a ke jménu si přidal šlechtický přídomek, pochází i soubor žertovných povídek Košilaté historky, ve své době pokládaný za nemravný.

Pět měsíců před svou smrtí se Balzac oženil s Ewelinou Hańskou, dcerou rusko-polského šlechtice a vdovou po bohatém statkáři. Jeho pohřbu na pařížském hřbitově Pere Lachaise se účastnila řada osobností, včetně spisovatelů otce a syna Dumasových, a smuteční řeč pronesl další literární velikán Victor Hugo.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.