Nejhorší letecká nehoda
naší meziválečné ČSR

Nejhorší letecká nehoda
naší meziválečné ČSR

22. 8. 2015

Nejtragičtější letecká katastrofa první republiky, které si vyžádala 12 obětí, se stala před 85 lety – 22. srpna 1930 v Bedřichově u Jihlavy. Zřítil se tam moderní Ford Trimotor Československých státních aerolinií (ČSA), letící na lince z Prahy do Brna a Bratislavy. Cestu amerického hornoplošníku tehdy krátce po třetí odpoledne zkomplikovala bouřka, kterou chtěl pilot Josef Sedlář nejprve přeletět. Mraky ale sahaly příliš vysoko, a tak se tedy nakonec pokusil oblačnost podletět. 

Letoun postupně klesal níže a níže, až se ocitl těsně nad korunami stromů. Kvůli horšícímu se počasí se Sedlář snad chtěl vrátit, možná uvažoval o nouzovém přistání, když se mu náhle v cestě objevil komín bedřichovské cihelny. Na poslední chvíli se mu pilot pokusil vyhnout, prudkým manévrem ale letadlo ztratilo rychlost a zřítilo se na domek v areálu cihelny. Po dopadu explodovaly nádrže s leteckým benzínem a většině cestujících ani dvěma členům posádky již nebylo pomoci. 

Čtyři lidé zemřeli na místě, dalších osm podlehlo vážným zraněním v nemocnici. Oběťmi byli většinou mladí lidé ve věku kolem 30 let, i pilotovi Josefu Sedlářovi bylo teprve 32 roků. Nejstarším pasažérem, který také zahynul, byl jedenašedesátiletý stavitel Antonín Müller z Brna, který cestoval se svým synem. Vladimírem. Velké štěstí měl jediný přeživší, profesor Vojtěch Kraus z Litoměřic, který utrpěl pouze slabý otřes mozku a pohmoždění ramene a kotníku. 

letadlo letecké katastrofy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...