Návštěva šumavské vesničky Buk

Návštěva šumavské vesničky Buk

24. 8. 2015

Obec Buk se nachází v Chráněné krajinné oblasti Šumava 3 km od úpatí hory Boubín. K obci patří osady Vyšovatka, Veselka a Včelná pod Boubínem.Uprostřed návsi je kaple Panny Marie z r. 1800. Nachází se zde prodejna potravin a hostinec. Asi 150 m pod obcí je koupaliště.

Cesty jsou lemované alejemi starých lip, nejstarší je u Machova mlýna. Boubín (1362 m) tvoří nad obcí spolu Bobíkem (1264 m) malebné pozadí. Přes údolí Cikánského potoka, který se vlévá do Blanice, se tyčí Libín /1093 m/, přes silnici se zvedá Mářský vrch (907 m) s kaplí sv. Václava a rozhlednou, pod kterou se rozprostírá kamenné moře na severním svahu. Na vrchol vede sloupovitá křížová cesta.

Vesnice Buk vznikla před rokem 1299, byla součástí volyňského panství, které náleželo proboštství katedrály Svatého Víta v Praze. 
Ves byla budována do tvaru takzvané okrouhlice. Jednotlivé usedlosti byly stavěny vedle sebe tak, aby chránily obyvatele hlavně proti vlkům, neboť ti ohrožovali domácí zvířata. Na dvou výjezdních cestách ve vsi byla dřevěná vrata, která se na noc zavírala. Uprostřed obce byl veliký pramen.

První obyvatelé byli jen částečně svobodní, a proto museli chodit na robotu do panství ve Lčovicích. Později odváděli desátek. Když se nemohli uživit zemědělskou činností ,odcházeli pracovat do boubínských lesů.

Buk byl součástí lčovického panství až do zániku poddanského zřízení v roce 1848. Církevně byla obec přifařena k Šumavským Hošticím, kde byl kostel a hřbitov. V 19. století odcházelo z  obce mnoho řemeslníků za prací do Vídně.
Tady jsme trávili klidný týden v půjčené chaloupce pod Boubínem. 

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.