62letý český mořeplavec
musel vzdát pokus o rekord

62letý český mořeplavec
musel vzdát pokus o rekord

11. 7. 2012

O překonání světového rekordu 312 dní v sólové nonstop plavbě kolem světa se pokusil ve svých 62 letech na vlastnoručně vyrobené plachetnici Singa český mořeplavec Petr Ondráček. V srpnu 2011 vyplul z anglického přístavu Falmouth, ale šance na překonání rekordu se rozplynula kvůli technickým problémům a také silné bouři u Tasmánie, kde přišel o nejdůležitější plachty. Český jachtař tak odvážnou plavbu ukončil po 250 dnech 29. května na Novém Zélandu.

Největší problémy pro Ondráčka nastaly, když plachetnice přišla v bouři o svoji hlavní a padákovou plachtu a loď se také několikrát převrátila. Úpony kotvících lanek stěžně, takzvané vanty, se začaly uvolňovat a Singa tak musela často zastavovat. Kvůli ztrátě času přišel osamělý jachtař o možnost za vhodného počasí obeplout Mys Horn. Po mnoha peripetiích se mu podařilo doplout do Aucklandu na Novém Zélandu, kde svoji plavbu ukončil.

„Byla to moje nejnáročnější plavba, žádný Čech ji předtím nepodnikl,“ řekl ČTK Petr Ondráček. „Za léta strávená na vodě jsem se naučil vyhrávat i prohrávat. I když jsem vlastně prohrál, získal jsem spoustu dalších zkušeností,“ poznamenal Ondráček.

Kromě nepříznivého počasí trápily dvaašedesátiletého dobrodruha také vleklé zdravotní problémy. Podle ošetřujícího lékaře Martina Weise trpí jachtař závažným kardiovaskulárním onemocněním, pro které je trvale léčen. „Bylo nutné, abych s sebou měl kompletně vybavenou lékárnu. Pravidelně jsem si kontroloval srážlivost krve,“ uvedl Ondráček, jehož zdravotní problémy ještě zhoršil vážný úraz prstu, který se mu stal krátce po vyplutí z anglického přístavu.

Plavba osamělého mořeplavce je vždy náročná. Těmto lidem se říká "single-handed sailor", což znamená, že jednou rukou drží kormidlo a na všechno ostatní mají jen jednu ruku. Ondráček podle svých slov samotou netrpěl, neboť ho plavba neustále zaměstnávala. „Neměl jsem tak čas na žádné deprese,“ podotkl.

O svých budoucích plánech má jasno. „Dal jsem slib manželce a v současné době se Singu snažím prodat. Mám ale v plánu napsat dvě knihy a v hlavě mám i scénář na film z jachtařského prostředí,“ dodal dobrodruh, který na jachting nezanevřel, ale jeho další plavby budou spíše kratšího a rekreačního charakteru.

dobrodružství rekordy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.