Kopřiva dvoudomá a prázdniny

Kopřiva dvoudomá a prázdniny

31. 8. 2015

Tak prázdniny spějí ke svému konci, nekompromisně, letně, ale s konečnou platností a my to nijak nemůžeme ovlivnit. Teploty jsou stále na letních, dokonce tropických hodnotách. Musí se pořád hodně zalívat, jak rajčata či jiná zelenina, tak i kytičky, keře a stromy, které v tom prázdninovém vedru utrpěly na své kráse, ale i na jakési šťavnatosti, kterou od nich očekáváme.

Každý večer se musí ještě zalívat, naštěstí nám tu za prázdniny dvakrát zapršelo a v nádrži je nyní vody dost. Tak jdu napustit petky, ze kterých se mně dobře zalívá. Najednou cítím silnou,skoro palčivou vůni, která mně připomíná něco z dětství, určitě z prázdnin u babičky, nemůžu se mýlit.

Rozhlédnu se, kolem nádrže si hledá prostor několik rostlinek kopřivy dvoudomé, mají čerstvé, zelené vrcholky a ty dávají najevo, že nastal druhý čas v letošním roce, kdy můžeme s kopřivou pracovat v kuchyni, třeba do nádivek a salátů, ale i na očistné kůry v čajové podobě, právě tyto zelené vrcholky tak silně voní a mohou klidně nahradit mladé jarní rostlinky. Kopřiva je zastoupena i ve vlasové kosmetice, doma si můžeme připravit výluh,  a vlažným si splachovat umyté vlasy.

Kopřiva je nedoceněná léčivka, která obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a taky železa. Používá se na pročišťovací kůry ve formě čaje. Toto je vhodné do konce května a pak zase nejdřív koncem srpna, když rostlinkám rostou zelené vrcholky, a to je právě teď a ta vůně mě nějak omámila a dohnala mě do vzpomínek na prázdniny, které jsme my děti trávily u babičky na vsi.

A prázdniny, které právě končí, a vzduch ještě voní po letních radovánkách, ale i ořezaných pastelkách prvňáčků, kteří se zodpovědně připravují na první školní den. Nějak moc se nás to už nedotýká, starší vnuci jsou už dospěláci, mladší vnuci studují oba na víceletém gymnaziu, starší Honzík je už letos středoškolák, mladší Ríšánek jde do sekundy.

Když budeme mít jen trochu štěstí a ve zdraví se dožijeme dalších roků, v roce 2022 nastoupí naše ještě nenarozená pravnučka do první třídy. Honzík bude mít po maturitě a Ríšánek těsně před ní. Je na co se těšit.

Prázdniny voní nejen po kopřivách, ale bohužel mají i svůj konec. A začátek školního roku má taky co nabídnout, naději, hezké dny babího léta, kamarádství a mnoho jiného, protože každý čas může být specifický a krásný. Tak sbohem Prázdniny, vítejme nový Školní rok!

bylinky děti prázdniny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.